Digitalisering, krav til mer effektiv eiendomsdrift og energieffektivisering av næringsbygg, har gjort at etterspørselen etter byggautomasjon har økt kraftig. Stine Ramstad Westby, administrerende direktør i GK, forteller at divisjon for byggteknologi og utvikling i GK har vokst mye de siste årene.

– Vi omsetter nå byggautomasjon for mer enn 500 millioner. Vi ser at vi treffer godt på markedet med etterspurte tjenester, og ønsker derfor å utvide vår kapasitet. 

For å møte et økende behov for flere hoder og hender gjør nå GK kreative grep. 

– I samarbeid med Academic Work tilbyr vi et tremåneders utdanningsprogram for folk som kunne tenke seg å jobbe med byggautomasjon. Utdanningsprogrammet består av teoretisk og praktisk opplæring i alt fra avansert PLS-programmering til el-lære. Etter tre måneder får kandidatene betalt praksisplass med tett oppfølgning hos GK i ett år, der målet er fast ansettelse, sier divisjonsdirektør i GK, Per Arve Ekle i en pressemelding.

GK skal i løpet av de neste fire årene utdanne 50 kandidater gjennom utdanningsprogrammet. I tillegg skal selskapet i samme periode opprette 100 flere lærlingplasser innen byggautomasjon over hele landet, og jobbe aktivt med å rekruttere erfarne automatikere.  

Trenger mer kompetanse for å sikre grønn omstilling

Byggenæringen trenger flere folk i årene som kommer. Ekle mener det er avgjørende at bransjen jobber sammen for å sikre tilførsel av nok arbeidskraft og kompetanse. 

– Statistisk sentralbyrå spår at landet står i fare for å mangle 90.000 fagarbeidere om ti år. Vi er alle tjent med å ha nok mennesker, med både praktisk og teoretisk kompetanse, som kan fortsette å bygge Norge og bidra til en nødvendig grønn omstilling, sier Ekle.  

Har landets største fagmiljø innen byggautomasjon

Med over 200 ansatte innen byggautomasjon, har GK allerede landets største fagmiljø innen fagfeltet. 

– Vi jobber på noen av Norges største byggeprosjekter, som det nye regjeringskvartalet og Vikingtidsmuseet, og tilbyr de fremste løsningene innen byggteknologi. Nå trenger vi flere folk som ønsker å lære av de beste i bransjen og videreutvikle GKs automasjonsløsninger, sier Ekle.

Han mener en yrkesvei innen byggautomasjon både er spennende og fremtidsrettet. 

– Automasjon passer godt om du har interesse for it, data, teknologi eller teknikk, men også liker å jobbe praktisk. Det er gode arbeidsvilkår i denne bransjen, og du kan kombinere fysisk arbeid ute i felt med kontorjobb, sier Ekle. 

Etterspørselen etter byggautomasjon er heller ikke like konjekturfølsom som andre deler av byggenæringen.

– Selv om nedgangstid har preget byggenæringen de siste årene, peker pilene oppover for byggautomasjon. Vi har oppdrag over hele landet, så det er gode muligheter for å jobbe der du kommer fra eller ønsker å bo, avslutter Ekle.