Det er et imponerende bygg som har reist seg langs Ring 3 i Oslo, mellom Universitetet og Rikshospitalet på Gaustad.
Her skal både Universitetet i Oslo og Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus holde til, og Livsvitenskapsbygget skal være et felles anlegg for ledende universitets- og sykehusmiljøer innen livsvitenskap og sikre Norge internasjonal konkurransekraft på området.
Saken fortsetter under bildet:
Katrine Merkesdal Hall, teamleder prosjekterende for kontor og teknikk i Norconsult.
Gode relasjoner
Noen steinkast fra byggeplassen har Norconsult detaljprosjektert ventilasjon for GK - en omfattende jobb i et bygg på 97.500 kvadratmeter. GKs leveranse i prosjektet inkluderer blant annet kjøling, ventilasjon, inneklima og klimastyring. Oppdraget er avansert, da betydelige deler av bygget er satt av til forsknings- og undervisningslaboratorier med svært avansert utstyr.
Heldigvis har både Norconsult og GK sittet tett på Livsvitenskapsbygget og byggherre Statsbygg. Samlokaliseringen var ønsket av Statsbygg, og erfaringene både GK og Norconsult har tatt med seg er svært positive.
– Samhandlingen med Norconsult og andre fag har vært veldig god. Vi har sjeldent vært uenige om valg av løsninger, og hver gang det har oppstått uenigheter har vi sammen lykkes med å finne en god retning videre, sier Annika Tullander, prosjekteringsleder laboratorium i GK.
– Vi har blitt veldig godt kjent med alle aktører som har involvert i prosjekteringen av Livsvitenskapsbygget, mye takket være samlokaliseringen og fysiske møter, sier Johan Christian Rømcke, som er teamleder laboratorier i Norconsult.
Teamlederen fra Norconsult sier det vært en kjempefordel med korte avstander, særlig ved behov for raske avklaringer med GK, arkitektene eller andre fagmiljøer som jobber med bygget.
Saken fortsetter under bildet:
Johan Christian Rømcke, teamleder laboratorier i Norconsult.
– Veien til byggeplassen er kort fra prosjektkontoret, noe som gir alle prosjektmedarbeidere en unik mulighet til å se teori i praksis. Det har vært veldig spennende og lærerikt å følge med på byggeprosessen, sier Johan Christian.
Normalt sitter ikke de rådgivende ingeniørene nær bygget de prosjekterer. Både Johan Christian og Katrine Merkesdal Hall, som er Norconsults teamleder prosjekterende for kontor og teknikk i oppdraget, håper dette er noe de jevnlig får være med på også fremover.
– I tillegg til de gode relasjonene vi har fått med GK, Statsbygg og andre fagmiljøer, så er mitt inntrykk at alle parter får en ekstra motivasjon for å gjøre ting enklere for hverandre, sier Katrine.
– Min erfaring fra oppdraget er også at utfordringer som fordrer høy grad av tverrfaglig samarbeid enklere lar seg løse når vi kan gå bort til hverandre på kontoret, fremfor å måtte sette opp et digitalt møte. Alle forholder seg naturlig nok til kontraktene og bestillingene, men noen av de skarpeste linjene er visket bort, legger hun til.
Mange Norconsult-oppdrag
Norconsult har, og har hatt, en rekke oppdrag ved Livsvitenskapsbygget de seneste årene, inkludert prosjektering konstruksjon (RIB), brannrådgivning, VA, gassrådgivning, renromsrådgivning, renovasjonsrådgivning og spesialrådgivning på lab.
– For Norconsult har dette vært en viktig kontrakt som bekrefter vår posisjon på ventilasjon til laboratorier og helsebygg. Jeg er glad for det gode samarbeidet vi har hatt med Statsbygg og GK i prosjektet, og vi tar med oss verdifull erfaring videre til kommende oppdrag, sier Henning Vellene, direktør Teknikk og Industri i Norconsult.
Oppdraget med å prosjektere ventilasjonen går mot slutten. Fra midten av mars 2025 er det oppfølgings- og endringsarbeid som gjenstår for Johan Christian, Katrine og teamene deres.
Saken fortsetter under bildet:
Katrine Merkesdal Hall, teamleder prosjekterende for kontor og teknikk i Norconsult, Knut Olav Kjærvik, prosjekteringsleder kontor og teknikk i GK, og Annika Tullander, prosjekteringsleder laboratorium i GK.
Individuelle tilpasninger
Norconsult har jobbet med prosjekteringen av ventilasjon ved Livsvitenskapsbygget siden 2022, og på det meste har Norconsult hatt 25 rådgivere som har jobbet på spreng med prosjekteringen.
– Det er utvilsomt et bygg som krever mange individuelle tilpasninger, og det var naturlig nok hektisk da vi jobbet oss gjennom grunnstrukturen og det som ble gjennomgående premiss for bygget, sier Katrine.
I oppdraget har Norconsults ingeniører tilbragt tre dager i uken på prosjektkontoret tett opptil byggeplass. De resterende dagene har de sittet på selskapets hovedkontor i Sandvika, der medarbeiderne har hatt muligheten til å opprettholde kontakten med kollegaer på andre oppdrag og de respektive fagmiljøene avdelingene Sykehus og Renrom og Bygg og Eiendom VVS.
Både GK og Norconsult har lang og bred erfaring med store og kompliserte bygg som krever mye spesialtilpasning. GK brukte sin erfaring fra blant annet Sykehuset Østfold Kalnes, Drammen sykehus og Munchmuseet. Norconsult fikk benyttet kompetanse og erfaring fra blant annet laboratoriene ved NMBU og Radiumhospitalet, sistnevnte et prosjekt som ble gjennomført heldigitalt med fullintegrert BIM-løsning.
Papirløst eneste alternativ
– I arbeidet med laboratoriene har vi støtt på mange ulike krav som nesten ikke er løsbare. Vi har heldigvis hatt en god dialog med sluttbrukerne for å finne ut hva som er viktig for dem, dermed har vi likevel løst det, sier Annika Tullander i GK.
Et papirløst oppsett ble valgt for Livsvitenskapsbygget, dermed ble tradisjonelle tegninger i 2D erstattet med et heldigitalt arbeidsunderlag der BIM-modellen inneholder et enormt antall objekter som knytter alt relevant prosjekterings- og produksjonsunderlag sammen.
Saken fortsetter under bildet:

Knut Olav Kjærvik, prosjekteringsleder kontor og teknikk i GK.
– Alt i alt har det fungert veldig bra, de som har jobbet på bygget har brukt en kombinasjon av BIM-kiosker, skjermbrett og mobiler, der mobilene for det meste er blitt brukt til å sjekke ut mindre saker, sier Knut Olav Kjærvik, prosjekteringsleder kontor og teknikk i GK.
– Vi har lært mye om hva som kreves for å få til en heldigital byggeplass, det er snakk om utrolige mengder data og detaljeringsnivået er enormt. Det er ikke noe tvil om at dette er retningen bransjen går, og utviklingen skjer raskt, blant annet takket være kunstig intelligens. Norconsult er langt fremme når det kommer til BIM, og dette prosjektet har gjort at vi står enda bedre rustet for slike oppdrag i fremtiden, sier Johan Christian.
Store dimensjoner
GK ble tidlig tildelt oppdraget med ventilasjon på Livsvitenskapsbygget, før det ble besluttet at Oslo universitetssykehus også skulle inn i bygget og prosjektet ble mer omfattende enn først antatt. De har også fått oppleve covid-forsinkelser og usikkerhet rundt økonomiske bevilgninger til bygget.
– Hva har vært de største utfordringene underveis?
– Det er mange faktorer vi ikke kan påvirke, men felles for alle de virkelige store prosjektene er at det alltid er noen utfordringer knyttet til organiseringen i oppstarten. Det er mange mennesker involvert, men jeg synes det har løst seg på en veldig god måte. I Norconsult og GK har vi speilet organisasjonene, det er noe vi har gode erfaringer med, sier Annika.
– Vi kommer heller ikke utenom at det i enkelte av rommene er trangt, det blir rett og slett krevende å få inn alle funksjonene, sier Annika.
– Størrelsen på bygget er isolert sett en utfordring, det er store dimensjoner og alt er fire ganger så stort som på bygg vi har jobbet med tidligere. For eksempel er det satt av en hel kjelleretasje til teknisk rom, sier Knut Olav i GK.