I over to tiår har Kiona koblet mennesker og systemer sammen. I dag er rundt 60 000 bygninger i Skandinavia og Nord-Europa koblet til en Edge, Energinet, IWMAC eller Web Port -løsning.
Mottoet er at løsningene og systemene vi integrerer i byggene våre, skal fungere slik du vil ha dem – uavhengig av leverandør. Derfor er selskapet åpne for å integrere både gammelt og nytt, og ikke bare egne løsninger, men også «konkurrentenes». Og det har gitt resultater
![]() |
Kjell Petter Småge, Daglig leder i Evotek. |
Gjenbruk gammelt som nytt, stort som smått
Selv om det er naturlig å kombinere Edge og Web Port, eller IWMAC og Energinet, er det ikke noe problem å integrere løsninger fra andre leverandører. Ved å omfavne ulike toppsystemer oppfordrer Kiona folk til å velge den løsningen som passer best til deres behov.
I dag har de kunder som bruker løsninger sine på toppen av eksisterende kontrollsystemer som Citect, Arrigo, EcoStruxure, Aveva og mange flere. De har også prosjekter i gang med Siemens SCADA-plattform Desigo.
EvoTek en av Kionas partnere og stor aktør i bransjen, bruker Energinet for å hente inn data, gjøre kalkulasjoner og sette på faktorer som gjør dataene anvendelige. Åpenheten i løsningen er en hovedgrunnene til at de fortsetter å velge Energinet som sin foretrukkede plattform.
- Allerede i 2005 så vi et behov for å kunne tilknytte oss et åpent EOS verktøy hvor vi som rådgivere kunne gjøre nesten alt i systemet. Energinet ble valgt og siden den gang har vi hatt et tett samarbeid med Kiona om utvikling etter kundenes behov og nye krav, sier Kjell Petter Småge, daglig leder i Evotek.
Ömangruppen, en annen Kiona sertifisert partner, kombinerer Web Port og Energinet for å redusere kundenes driftskostnader. Fordi Web Port kan «snakke» mange forskjellige språk, har SCADA-løsningen flere ferdige drivere som kan kobles til de eksisterende styringssystemene som allerede er på plass
Trond-Øystein Bjørnnes, CEO i Kiona, føyer til;
“Jeg forventer økt fokus på forenklet installasjon og raskere ferdigstillelse, mer bruk av standard løsninger, trådløs teknologi og åpne systemer. Dette mener vi er det bransjen trenger når byggene bare blir mer og mer kompliserte. Gjennomføringen må gå raskere i prosjektene og det må være mulig å drifte og endre systemene kontinuerlig.”
“En forutsetning for å oppnå dette er mer åpenhet og enklere tilgjengelighet til data. Jeg forventer også mer integrasjon mot mange ulike 3.parts systemer som Booking/ FDV systemer, BIM (Building Information Modeling), EOS (Energioppfølgingssystem), interne datasystemer og så videre.”
Dette gir frihet til å velge de beste løsningene for dine behov, samtidig som det muliggjør skalerbarhet og fremtidig utvikling. Om noen år kan det komme en ny aktør, og da ønsker du kanskje å kunne hente inn tjenester derfra.
Med et sammenkoblet systemlandskap der data flyter fritt, og der alle komponenter spiller på lag – er dette fullt mulig.