Andreas Erichsen er sivilingeniør og seksjonsleder. Han kom inn i bedriften i januar 2014, og er 3. generasjon i selskapet. Oppdraget var blant annet i bygge opp Erichsen & Horgens satsning på ITB og fremme rollen som ITB-ansvarlig.
Han viser til nye energikrav og at tekniske anlegg er blitt langt mer komplekse enn for bare få år siden. Det tekniske flyttes ut fra egne rom og integreres i hele bygget.
- Det er slutt på de tider at ventilasjon og varme ble vurdert og behandlet hver for seg. Nå er tekniske installasjoner mer avansert og omfattende, og installasjon og drift krever mer tverrfaglig ekspertise enn for 10 år siden.
- Vi har god kompetanse, og ser at dette er et marked som øker, erklærer han.
Erichsen & Horgen har nå 115 ansatte, inkludert kontorene på Lillehammer og Skien.
- Ja, vi har en slank administrasjon. Kun daglig leder, én person på regnskap og én på marked. De øvrige hos oss er fagfolk på ulike områder.
- Mye kunnskap samlet under taket her?
- Ja, veldig mye kunnskap i huset. Og snart kan vi skilte med 91 års erfaring, hele tiden uten røde tall eller at vi har tatt opp lån.
- Og nå er dere godt i gang med å ansette ITB-rådgiver?
- Vi søker etter personer med tverrfaglig tekniske bakgrunn, fortrinnsvis med god kunnskap om byggautomasjon. Rollen blir å lede en prosess og sørge for at alt blir avklart til rett tid. Særlig det vi kaller grensesnittet; hvem tar ansvar for hva, når og hvor. I tillegg skal personen være rådgiver på gode tekniske løsninger som skal fungere i praksis.
Må vite hva man skal spørre etter
- Det er viktig å ha en ITB-ansvarlig på plass fra starten av, i ethvert prosjekt, fastslår han.
- Hos mange byggherrer og entreprenører er det fortsatt et stykke å gå for å forstå dette. Men alle i et prosjekt bør bli vant til å ha en ITB-ansvarlig rundt seg. Og for den ITB-ansvarlige å komme sent inn i prosessen betyr at det tar tid å sette seg inn i prosjektet, og dermed vanskelig å få med seg alt. Er han med fra starten vil han kjenne alle, og ha oversikt. Timene totalt blir ikke så mange flere. Men byggherren får mye igjen for disse ekstra timene.
Andreas Erichsen påpeker at det er viktig at ITB-ansvarlig er en erfaren person, som har evnen til å forutse hva som kan oppstå av mulige problemer og kryssende interesser.
- ITB-rollen kan man ikke lese seg til, kun opparbeides gjennom erfaring. Vi ser for oss personer mellom 35 og 45 år.
- Den ideelle ITB-ansvarlige bør være allsidig og ha forståelse for teknikk. Helst ha bakgrunn fra automasjonsfaget. og kjenne byggeprosessen. Han må vite hva han skal spørre etter, og han skal etterlyse og få medspillerne til å dokumentere.
Han forteller at Erichsen & Horgen ønsker å lage en mal for hvordan angripe oppgavene med et verktøy rådgivningselskapet har utviklet, blant annet en grensesnittmatrise.
-Denne er langt mer enn en vanlig avkrysningstabell, bemerker han.
-Det er ikke ett prosjekt jeg ikke lærer noe av, og som jeg tar med til neste prosjekt. Erichsen & Horgen har vært ITB-ansvarlig blant annet ved Romsdal VGS, Kvartal 33 som er boliger i Lillestrøm, Ljabrubakken omsorg i Oslo, Kirkegata 18 i Oslo sentrum, driftssentralen på Aker Brygge, Pon-Cat på Berger i Skedsmo, Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo og i prosjekteringsgruppa for Campus Ås.
Andreas Erichsen forteller at mange stiller spørsmål; hvorfor trenger man en ITB-ansvarlig? Prosjekteringsgruppen har jo uansett et ansvar for å koordinere løsningene.
- Jeg hører dette ofte. I praksis viser det seg at de fleste personer i et prosjekt har et enfaglig fokus. Hvis ingen får tildelt et tverrfaglig, overordnet ansvar, og har erfaring med koordinering, så kan mye glippe, understreker han.
ITB-ansvarlig skal ha tverrfaglig erfaring
- ITB-ansvarlig skal ha tverrfaglig erfaring, hvis ikke ender man lett opp med forsinkelser og/eller dårlig bygg. Byggeier kan være tvunget til å ta bygget i bruk, det kan være en tung prosess å få rettet alt som bør rettes i ettertid. I verste fall gir byggeieren opp og innfinner seg med at ikke alt ble som du burde være.
- Det er en utfordring med totalentrepriser, fordi man ser at totalentreprenører ofte ikke utnytter de koordineringsressursene en ITB-ansvarlig er, forfekter han.
- Totalentreprenørene vil spare penger, så det er en jobb vi må ta for å markedsføre ITB-rollen. Vi tør påstå at vi reduserer kostnadene til totalentreprenøren. Dette forutsetter naturligvis at han må utbedre eventuelle feil og mangler i forhold til kravspesifikasjonen, og at han ikke slipper unna med et dårligere bygg enn det byggherrene har bestilt.
-Jobben til ITB-ansvarlig er ferdig etter avsluttet prøvedrift. Men spesielt uten en ITB-ansvarlig ender man oftest med ei lang liste over ting som må utbedres.
- En av oppgavene til ITB-ansvarlig er å følge med på testing, og klarer man å delteste er det det beste, ikke vente helt til slutt.
- Erichsen & Horgen øker bemanningen, men hvordan er markedet?
- Vi merker tøffere tider, vi ser at det er mer press på timeratene, men fortsatt godt med oppdrag. Heller ikke er vi bekymret for fremtiden, kun optimistisk avslutter Andreas Erichsen.