«Grønne lån» – lån som gir bedre vilkår til prosjekter med bærekraftig profil, er blitt et tilbud fra norske banker de siste årene. Med sikkerhet i grønne lån kan bankene utstede «grønne obligasjoner». Dette er verdipapirer som kan knyttes til bærekraftig virksomhet. Noen trekker frem grønne lån og grønne obligasjoner som et viktig bidrag til å løse klimaproblemet. På den andre siden bekymrer mange seg for at dette kan gi feil fordeling av kapital, fordi markedsføring som «grønt» blir viktigere enn forventet avkastning.
Noen av de vanlige trekkene ved slike lån er lavere renter eller bedre lånevilkår sammenlignet med vanlige lån. Dette er ofte en incentivordning for å oppmuntre til miljøvennlige investeringer.
Noen banker krever at prosjektet oppfyller visse miljøsertifiseringer eller standarder, for eksempel LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) eller BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Disse sertifiseringene bekrefter byggets bærekraftighet.
Lånene kan brukes til å finansiere spesifikke grønne tiltak i bygget, for eksempel installasjon av solcellepaneler, energieffektivitetsforbedringer, omlegging til fornybar energi, eller implementering av vannbesparende teknologier.
DNB: - Grønne lån er ettertraktet
- Når begynte DNB å tilby grønne lån?
- Det første grønne lånet til DNB ble først utbetalt i 2018 og gikk til eiendom. DNB begynte ikke å rapportere på sine grønne utlån/aktiviteter før 1. januar i 2020, svarer Stål Ulvin Garberg, kommunikasjonsrådgiver i DNB Media på ITBaktuelts henvendelse.
- Hvor mye er totalt lånt ut under paraplyen grønne lån?
- Per tredje kvartal i 2023 er det gitt 505 milliarder i bærekraftig finansiering totalt. Av Disse utgjør 228 milliarder grønne utlån, sier Ulvin Garberg. Og understreker at det siste tallet gjelder grønne lån, SLL og finansiering av fornybar-selskap. Resten er obligasjoner, rådgivningstjenester og DNB finans, hovedsakelig elbiler.
På spørsmål fra ITBaktuelt viser han til at grønne lån er ettertraktet hos både næringseiendom og boligutviklere.
KBN –statens kommunalbank har lånt ut 50 milliarder
I november nådde KBN – Den norske stats kommunalbank 50 milliarder kroner i grønne lån til kommunesektoren. Bak tallene kan vi lese at utlånene er alt fra mindre tiltak til noen av landets mest ambisiøse klimaprosjekter. Dette er både rehabiliteringsprosjekter og nybygg.
Et av de større byggeprosjektene er Alta omsorgssenter, med 60 omsorgsboliger og 108 sykehjemsplasser. Senteret er bygget i massivtre og grunnvarme skal dekke 50 prosent av energibehovet.
KLP: - Vi oppgir ikke nøyaktige tall
KLP Kommunekreditt AS, etter datterselskap av KLP Banken AS, har som mål å være en ledende finanspartner for offentlig sektor og er aktiv med å tilby Grønne lån. Banken viser til at det fremover vil være store utbyggingsoppgaver innen omsorg, barnehager, skoler, veier, vann, avløp og renovasjon. Det vises til at et stadig sterkere søkelys på oppgaver knyttet til klima og miljø vil medføre økt finansieringsbehov for bankens kundegrupper.
Carl Steinar Lous (t.v), leder for offentlig marked sier til ITBaktuelt at banken gir Grønne lån til næringsbygg, når disse er eid av kommuner, fylkeskommuner, bedrifter med kommunal tilknytning eller annen offentlig virksomhet.
- De totale utlånene er betydelige, på flere milliarder kroner. Men vi kan ikke gi nøyaktige tall, sier han. Og legger til at det er heller ikke fastsatt noen grenser for hvor små eller store lånene kan være.
Han viser til at Grønne lån gir byggherrer en rentereduksjon på inntil 0,10 prosent (10 basispunkter) på lånet. En rentereduksjon som er bra for miljøet og bra for byggeierens økonomi.
- Prosjektet det søkes lån til må ha en klar positiv miljø- og klimaeffekt, understreker han.
Må dokumentere prosjektets bidrag til miljømål
Når en byggherre ønsker å få et «grønt lån», må selskapet dokumentere at prosjektet bidrar til å oppfylle et miljømål. For eksempel får norske kommuner grønne lån fra Kommunalbanken, hvis de skal finansiere et skolebygg som er minst 20 prosent mer energieffektivt enn om kommunen skulle bygget i henhold til dagens byggestandard. Den økonomiske verdien av å søke om et grønt lån er at långiver ofte vil gi bedre betingelser på lånet, normalt i form av lavere renter.
Noen banker oppgir at de kan tilby fleksible tilbakebetalingsvilkår eller lengre låneperioder for grønne lån, for å gjøre det lettere for bedrifter å investere i bærekraftige prosjekter.
Før man får tilgang til et grønt lån, kan banken kreve en miljømessig vurdering av prosjektet for å vurdere dets bærekraftige påvirkning og lønnsomhet.