Forskningsparken Tromsø - bygg 4 stakk av med prisen for årets nybygg, og Stenersgata 1-3 mottok prisen i kategorien rehabilitering. Smedvig Eiendom AS fikk årets hederspris.
Les juryens begrunnelser nederst i saken.
Forskingsparken Tromsø - bygg 4: Vi må tørre å sette ambisiøse mål
Bygg 4 ved forskningsparken i Tromsø vant BREEAM-prisen i kategorien nybygg. Med 99,2 prosent poengoppnåelse er bygget blant topp seks prosjekter med høyest BREEAM-score i verden, og som ett av kun 69 prosjekter globalt har prosjektet oppnådd innovasjonspoeng. Det var et tydelig stolt team som tok imot prisen på scenen:
– Vi må tørre å sette ambisiøse mål – det er det som driver endringer i bransjen vår fremover. BREEAM er et veldig godt verktøy for å definere målet. I Forskningsparken i Tromsø er det mange som jobber med fremragende forskning i verdensklasse, og morgendagens bedrifter og teknologier kan nå utvikles i et av Europas mest bærekraftige bygg, sa Øyvind Eklo, prosjektsjef i Siva i sin takketale.

Stenersgata 1-3: Strekker strikken langt
Stenersgata 1-3 vant BREEAM-prisen i kategorien rehabilitering. Prosjektet ligger på Oslo City og har omfattet rehabilitering av 17.000 kvadratmeter. Karoline Høines, miljørådgiver prosjektutvikling i Entra ASA tok imot prisen på vegne av prosjektteamet:
– I dette prosjektet hadde vi i Entra en tydelig visjon: å transformere et tradisjonelt bybygg til en grønn oase og en pilot for natur i byen. Midt i Norges travleste knutepunkt har vi gjennomført et krevende prosjekt – med det vi mener er Nord-Europas største grønne vegg på 750 kvadratmeter. Entra har en tradisjon med å gjennomføre store pilotprosjekter, der vi strekker strikken ganske langt innenfor et visst tema. Det har vi her gjort her på økologi og nå må vi ta med oss det beste fra dette prosjektet inn i alle nye prosjekter. Vi vil veldig gjerne dele vår kunnskap og våre erfaringer, slik at vi kan få mer grønt inn i byen, sa hun fra scenen.

Smedvig Eiendom AS: Bærekraft må være god business
Smedvig Eiendom AS stakk av med årets hederspris. Rune Augenstein, direktør for teknologi og innovasjon tok imot prisen på vegne av selskapet:
– Vi er stolte og ydmyke over å motta denne prisen. Den betyr mye for oss og viser at det er mulig å forene verdiskaping med et tydelig verdigrunnlag. Vi pleier å si at bærekraft også må være god business – hvis det ikke lønner seg, er det heller ikke bærekraftig på sikt. Denne hedersprisen er en stor klapp på skulderen – men også en forpliktelse. Vi tenker på bærekraft som en reise vi har lagt ut på. Vi lærer underveis, vi blir mer selvsikre og kan legge lista høyere og høyere for hvert prosjekt.

Juryens begrunnelser:
BREEAM-prisen 2025 – nybygg
Juryen utnevner Siva – Selskapet for Industrivekst SF og Forskningsparken bygg 4 til vinner av BREEAM-prisen 2025 – nybygg for sin særlig imponerende helhetlige innsats for bærekraftig utvikling.
Juryens begrunnelse:
Forskningsparken bygg 4 har satt en ny standard for hva som er mulig å oppnå i BREEAM-NOR-sertifisering. Med 99,2 prosent poengoppnåelse er ikke dette bare ny norsk rekord, men bygget er også på listen over de topp seks prosjekter med høyest BREEAM-score globalt. Det er opplagt at Forskningsparken bygg 4 har oppnådd høyeste tilgjengelige BREEAM-NOR-klassifisering, Outstanding.
Forskningsparken bygg 4 er et passivhus, og har oppnådd 49 prosent reduksjon i CO2-utslipp sammenlignet med et referansebygg, i hovedsak gjennom valg av materialer med lavt utslipp. Vannforbruket er 65 prosent lavere enn tilsvarende bygg, og prosjektet oppnådde 98,3 prosent sorteringsgrad på byggeplass og en avfallsmengde på kun 23,8 kg per kvadratmeter.
Et hovedmål med byggeprosjektet har vært å identifisere innovative løsninger i byggenæringen som kunne testes ut i prosjektet. Den innovative løsningen med fuktsensorer plassert i tak, taksluk, yttervegger, sjakter og våtrom/kjøkken resulterte i innovasjonspoeng fra BRE i England.
Juryen berømmer innsatsen som er lagt ned for å utvikle miljørettet næringsaktivitet og spre kunnskap om løsninger for økt bærekraft i byggebransjen i Troms fylke. Prosjektet har bidratt til at det er startet opp lokale returordninger for både gulvbelegg og isolasjon. Prosjektdeltakerne har investert mye tid i opplæring av lokale leverandører og underentreprenører i BREEAM-NOR. I tillegg har byggherre og entreprenør lagt ned solid innsats i å dele sine erfaringer gjennom prosjektpresentasjoner, omvisninger og i flere nyhetsartikler.
Juryen mener forskningsparken bygg 4 er et lysende eksempel på hvordan nybygg bør oppføres og er særlig imponert av hvor grundig og helhetlig byggherre og entreprenør har arbeidet med alle emner i BREEAM-NOR. Enda mer beundringsverdig blir det når det har vært få BREEAM-prosjekter å lære av i regionen. Juryen er tilsvarende imponert over at prosjektet er realisert med høyeste sertifiseringsnivå innenfor en normal tidsramme for kontorbygg i regionen og uten større merutgifter for den høye miljøsertifiseringen.
BREEAM-prisen 2025 - rehabilitering
Juryen utnevner Entra ASA og Stenersgata 1-3 til vinner av BREEAM-prisen 2025 – rehabilitering for sin særlig imponerende helhetlige innsats for bærekraftig utvikling.
Juryens begrunnelse:
Midt i Norges mest hektiske knutepunkt ved Oslo Sentralstasjon ligger kjøpesenteret Oslo City med en kontordel på toppen. Hele 17.000 kvadratmeter kontorareal fra 5-12. etasje er transformert, og denne delen av bygget er nå sertifisert med BREEAM-NOR Excellent.
Prosjektet har bevart alt av eksisterende bærekonstruksjon og gjenbrukt så mye som mulig av eksisterende klimavegg, og dermed redusert klimagassutslippene med 43 prosent sammenlignet med et referansebygg. Systemer for romkontroll, ventilasjon, varme, kjøling, belysningsanlegg og solskjerming er fullintegrert i samme system og sikrer optimal brukerkomfort og minimal energibruk.
Med byggeplass i et av Norges mest trafikkerte lyskryss vil juryen berømme innsatsen for å opprettholde ansvarlig byggeplassdrift på et lite areal avsatt til byggeplass.
Juryen er særlig imponert av den formidable innsatsen for å tilføre miljøkvaliteter i et urbant område preget av asfalt, glassfasader og betong. Stenersgata 1-3 huser nå en 28 meter høy grønn vegg som dekker 750 kvadratmeter, og er en av Nord-Europas største utvendige grønne vegger. Utforming av taklandskapet er basert på Oslos natur med skogen og fjorden Den grønne veggen og det blågrønne taket bidrar til økt naturmangfold, redusert energibruk og ikke minst overvannshåndtering. Regnvann samles opp i et basseng på taket, som tappes til en innvendig tank hvor det tilsettes plantenæring og deretter pumpes vannet til de utvendige planteveggene. Overskuddsvannet pumpes tilbake til taket. Vannspeilet på taket slipper vann kontrollert til ledningsnettet, og er synkronisert med nedbørsprognoser fra yr.no slik at vannmagasinet tømmes i forkant av varslede større nedbørsmengder.
Bygget blir sett på som et foregangsprosjekt og det har vært stor interesse fra byggenæringen og fra offentlige myndigheter. De innovative løsningene er aktivt delt med bransjen i et stort antall seminarer. Entra ASA har med innsatsen i Stenersgata 1-3 vist bransjen hvordan et grått bygg i et område med grå flater kan transformeres til å bli en grønn oase midt i Oslo sentrum.
BREEAM hederspris 2025
Årets vinner av hedersprisen har vært en ledestjerne for bærekraft i hele bygg- og eiendomssektoren i sin region i mange år. Siden 2012 har vinneren brukt BREEAM som et styringsverktøy for å følge opp og ivareta selskapets høye ambisjoner om at prosjektene skal bidra til bærekraftig utvikling.
Selskapet var blant de første som jobbet med BREEAM-sertifisering i denne landsdelen, og arbeidet har sikret en systematisk tilnærming til bærekraft og bidratt til å øke verdien av eiendomsporteføljen.
Årets vinner har i sin strategi forpliktet seg til å sertifisere alle byggeprosjekter på høyest mulig nivå, en praksis som sikrer at bærekraftige løsninger er en integrert del av virksomheten.
Selskapet har også etablert sitt eget rådgivningsselskap for bærekraft, noe som gir det et stort fortrinn ved utvikling og gjennomføring av bærekraftige prosjekter.
Årets vinner deler aktivt sin kunnskap og erfaring med bærekraft og BREEAM med bransjen på mange møteplasser, ikke minst gjennom å etablere en regional klynge for bygg, anlegg og eiendom.
Selskapet har en helt spesiell posisjon i bransjen i sin region, og nå er det på overtid at også resten av landet lærer mer om det svært imponerende bærekraftsarbeidet de utfører hver dag.
Det er en enstemmig jury som utnevner Smedvig Eiendom AS som vinner av BREEAM-prisen 2025 – hedersprisen.
Juryen for BREEAM-prisen 2025 har bestått av Emilie Marley fra Entra, Kia Kriens Haavi fra Kommunalbanken, Per F. Jørgensen fra Vill Energi, Pia Kruse fra NCC, Jenny Josefine Holen fra Stor-Oslo Eiendom, Kjersti Folvik fra Oslobygg KF, Trine Dyrstad Pettersen fra Byggevareindustrien og Steinar Skjerdingstad fra Arkitektbedriftene i Norge. Sertifiseringssjef i Grønn Byggallianse, Viel Sørensen er juryleder og Martin Strand fra Grønn Byggallianse er sekretær.