– Vi er veldig stolte over å få denne prisen, og det er en fin anerkjennelse av forskningen i SINTEF, samarbeidet med NTNU, og markedstilpasningene vi har gjort i Cartesian, sier Alexis Sevault, CTO og en av grunnleggerne av Cartesian.

Selskapet ble i 2023 tildelt 7,2 millioner kroner fra Forskningsrådet for å videreutvikle sin termiske energilagringsteknologi basert på 10 års forskning og utvikling ved SINTEF. Selskapet leverer i dag et produkt som gir byggeiere mulighet til å optimalisere energibruken for redusert energikostnader, økt fleksibilitet og bedre balansering av nettkapasiteten.

Saken fortsetter under bildet:

Her mottar Alexis Sevault, CTO i  Cartesian, designplus-prisen i kategorien «HVAC & Sustainability" under ISH

Store besparelser ved flytting av last

Hensikten er å bruke termisk energilagring for å spare energikostnader i VVS-systemer og energisentraler.

– Det handler om å redusere spisslaster, hvor det brukes veldig mye energi til oppvarming, gjennom å hente lagret energi fra batteriet. Man kan flytte last til billigere tider og redusere behovet for energi når prisene er høye, noe som også gir lavere nettleie. Til sammen gjør dette at løsningen har en nedbetalingstid på fem år eller mindre. Løsningen er ikke bare innovativ og kul, men også svært lønnsom.

– Både i Norge og ellers i verden er det utfordringer med nok effekt på nettet, og det blir stadig dyrere i perioder med høy last. Vi løser dette problemet gjennom å lagre energien og flytte lasten for å utjevne forbruket. Om man har et delt oppvarmingssystem med eksempelvis fjernvarme og varmepumper kan vi koble oss direkte på systemene for å lagre varmen om natten under nominell last og bruke den på ettermiddagen når det er stort behov, sier han.

Saken fortsetter under bildet:

Slik ser  Thermal Box ut. 

Bruker faseendringsmaterialer

Sevault peker på bruken av faseendringsmaterialer som kjernen av teknologien.

– Vi bruker materialer som endres fra flytende til fast tilstand, noe som gjør det mulig å lagre veldig mye varme med veldig få grader. Med faseendringsmaterialer kan vi lagre energien fra molekylenes omorganisering fra flytende til krystallisert tilstand. Dette er veldig forskjellig fra tradisjonelle vann-akkumulatortanker som vanligvis brukes som buffer-tank. Vi gjør det samme, men med opptil 8 ganger mindre volum. En boks som dette er omtrent det samme som 10 kvadratmeter med akkumulatortanker.

Selskapet kommer fra forskningsmiljøet på NTNU og SINTEF og teknologien er demonstrert ved ZEB-laboratoriet i Trondheim. 

– Anlegget i Trondheim begynte som et forskningsprosjekt for fem år siden, men fungerte så godt at det ble en fast komponent av bygget. Vi fikk kontakt med SINTEF Venture og fant ut hvordan vi kunne kommersialisere teknologien før vi etablerte selskapet i 2023. Nå har vi flere referanseinstallasjoner både i Norge og utlandet, og har fått gjort veldig mye på kort tid, sier han.

Energi- og miljøbevisste kunder

Selskapet retter seg primært mot næringsbygg, yrkesbygg, kontorbygg, kjøpesenter og skoler.

–  Kundene har ofte flere tusen kvadratmeter med varierende varmebehov gjennom døgnet. Om man kan spare energi hver dag gjennom hele døgnet blir det både lønnsomt og bærekraftig. 

Han peker på høye strømpriser som et økende problem i store deler av verden og at det er blitt et konkurransefortrinn å være energieffektiv.

– Det er tydelig at energikostnader og miljøprofil blir viktigere og viktigere. I dag er det slik at med et høyere energimerke får man høyere leieinntekter siden det er mange leietakere som tenker miljøprofil, sier Sevault.

Kan tilpasse ulike temperaturer

Han forteller at selskapet jobber kontinuerlig med innovasjon og utvikling.

– Vi har allerede fått tildelt to nye patenter og har begynt å tenke på neste generasjon. Vi satser på norsk produksjon og er det eneste selskapet som kan levere så små moduler som samtidig kan skaleres for store bygg. Samtidig oppnår løsningen hele 98 prosent effektivitet på varme- og kjølesystemer, noe som er mye høyere enn alle andre slike løsninger. 

– De som jobber med faseendringsmaterialer, forholder seg ofte til ett materiale som fungerer på en temperatur. Vår teknologi er kompatibel med mange faseendringsmaterialer, det vil si at vi kan tilpasse et bredt temperaturområde og ulike systemer. Til sammen gjør dette løsningen unik.

– Vi visste markedet ville være stort i Europa, men har undervurdert hvor stort det er i resten av verden, avslutter Sevault.