Under Integras årsmøte 21. april holdt han et foredrag om i NCE Smart Energy Markets-klyngen og den innovasjonen som skjer der.
NCE Smart Energy Markets utvikler gjennom NCE-prosjektet «Miljøvennlig energihandel» et kompetansesenter i verdensklasse som arbeider for signifikant grønn vekst gjennom grønn innovasjon innen omsetning av energi, råvarer og klimakvoter.
NCE Smart Energy Markets er en akselerator for nyetableringer og vekst blant klyngens bedrifter og industripartnere og en katalysator for næringsrettet universitets- og høgskoleutdanning og FoU.
-Målsettingen er å bli et kompetansesenter i verdensklasse som utvikler smarte og bærekraftige energi- og miljøløsninger gjennom innovasjon og forretningsutvikling, sier Bernt A. Bremdal til ITBaktuelt.
Klyngen har vilje til å bli Norges spydspiss inn i det europeiske og globale energimarkedet og signifikant øke attraktiviteten til klyngen. Vi skal også bidra til en vesentlig økning i verdiskapingen innen kunnskaps- og høyteknologinæringen i regionen, sier han.
-Dette betyr å utnytte eksisterende markedsnettverk og legge til rette for økt vekst og kompetanse i klyngebedriftene og i regionen for øvrig.
-Det er en omfattende oppgave?
-Vi begynner å få det til nå, selv om det har tatt tid. Vi ser et tydelig samarbeid mellom kommuner, bedrifter, forskning og undervisning. Det er her det er kommet frem en forståelse for to viktige ting, sier han.
-For det første å sette seg sammen for å løse problemene, deretter følge opp med konkrete prosjekter. Ut fra dette har det nå materialisert seg konkrete resultater.
Han forteller om ett av flere eksempler om Smart Energi Hvaler. Her har Fredrikstad Energi, Hvaler kommune og forskningsmiljøet NCE Smart Energy Markets gått sammen om å etablere rammeprogrammet «Smart Energi Hvaler» (SEH). Programmet omfatter og inkluderer alle forsknings-, utviklings- og innovasjonsaktiviteter med tilknytning til energisektoren på Hvaler.
Smart Energi Hvaler er en demonstrasjonsarena og et rammeprogram. Programmet skal legge til rette for at arenaen kan anvendes for å belyse ulike fremtidsscenarier, internasjonale veikart og gi nye ideer om aktuelle satsingsområder fremover.
Den felles kompetansen hos partene og samarbeidet gir unike konkurransefordeler for å utvikle og forvalte en demonstrasjonsarena. Partene har felles målsetning om å drive et rammeprogram for å utnytte og kapitalisere på arenaen.
Smart Energi Hvaler organiseres som et program, og ikke som et prosjekt. Programmet skal gjennom en styringsgruppe og programkomité bistå med å løfte smarte idéer opp til selvstendige prosjekt.
Smart Energi Hvaler (www.smartenergihvaler.no) utvikles og forvaltes som en selvstendig merkevare der det grunnleggende er åpenhet, engasjement og nyskapning.
Et annet eksempel Bremdal viser til er VRI-Østfold: Smart City (http://www.vri-ostfold.no/sample-page/). Her foregår det forskning og utvikling rettet mot smarte hus og smarte byer. Det er mange deltagere involvert og et stort engasjement fra fylkeskommune, kommuner, virksomheter og enkeltpersoner.
-Her har de workshops og gjør pilotforsøk som inkluderer mange studenter. Nye prosjekter dukker opp, og stadig nye tanker rundt energilagring, styring av gatelys, elektriske biler, ladestasjoner, ”smart vann”, smarte havner og mye mer, sier Bremdal.
NCE Smart Energy Markets støttes av Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og SIVA gjennom NCE-programmet i tillegg til at de får støtte fra Østfold fylkeskommune og Halden kommune.