- Denne nye standarden, NS 8360-3 beskriver hvordan dokumentasjon skal ligge i et lett tilgjengelig system som kalles AIM (Asset Information Management). Slik kan dette lettere gi gjenfinning under forvaltning, drift vedlikehold og utvikling (FDVU), sier Stefan Bæk Jensen til ITBaktuelt.

Jensen viser til referansemetode og prinsipper for å knytte digital dokumentasjon til informasjonsmodell for byggverk, kalt AIM. Asset Information Management gir økt kvalitet på informasjonen i digitale modeller. Standarden bidrar til lettere å finne riktig informasjon, minimere feil og spare tid og ressurser.

NS 3456 (FDVU-dokumentasjon) angir hvilken informasjon som skal dokumenteres om bygningsdelene som beskrives i NS 3451 (Bygningsdelstabell). Men NS 3456 sier ikke noe om hvordan informasjonen skal dokumenteres eller lagres. NS 8360-3 angir datatypen for informasjon og hvordan informasjonen skal tagges i henhold til IFC-standarden NS-EN ISO 16739-1 for lettere å kunne finne frem til den senere.

- Standarden vil bidra til økt funksjonalitet fordi den legger til rette for automatisk gjenkjenning av informasjonen som er knyttet til objekter i bygninger. Her er vi tett på en kritisk del av prosessen for sømløs informasjonsutveksling mellom ulike BIM-programvarer. NS 8360-3 angir tydelige retningslinjer for koblingen mellom dokumentasjonen og objekter i digitale modeller, og forenkler dermed gjenfinningsprosessen, påpeker han.
 

Rettes mot mange høyere faggrupper i byggebransjen

NS 8360-3 er rettet mot fagfolk i byggebransjen, inkludert arkitekter, ingeniører, entreprenører, prosjektledere og særlig bygningsforvaltere. Standarden hjelper dem med å effektivisere prosjekter, rydde i data, redusere feil, og fremme bærekraftig byggepraksis

Standard Norge skriver på sin nettside at hele NS 8360-serien er standarder for typekoding og klassifikasjon av objekter, og kobling av egenskaper og verdier til IFC-modellen. En standardisert spesifisering av BIM-objekter forenkler arbeidet med digitale bygningsmodeller og minsker risikoen for misforståelser og feil.

NS 8360-serien består foreløpig av tre deler i tillegg til en veiledning.

Jensen påpeker at NS 8360 understøtter automatisk gjenkjenning av objekttyper og informasjonen om objektene og objektforekomster mellom ulike IFC-kompatible programmer og bidrar til økt effektivitet og kvalitet ved bruk av digitale modeller.

- Dette gir enklere tilgang til informasjon, reduserer antall feilkilder, øker gjenbrukbarhet av data og reduserer dobbeltarbeid, sier han.

Referansemetode og prinsipper for AIM

NS 8360-3 beskriver hvordan dokumentasjon som f.eks. kontrakter, rapporter, målingsdata, garantier og mye mer skal kobles til informasjonsmodell for byggverk (AIM) for lettere gjenfinning under forvaltning, drift vedlikehold og utvikling (FDVU).

- Denne nye standarden bidrar til økt funksjonalitet ved å støtte automatisk gjenkjenning av informasjon som er knyttet til objekter i bygninger. Det handler om en kritisk funksjon for sømløs informasjonsutveksling mellom ulike BIM-programvarer.

- Så vi kan si at NS 8360-3 angir tydelige retningslinjer for koblingen mellom dokumentasjonen og objekter i digitale modeller, og forenkler denne gjenfinningsprosessen, sier Stefan Bæk Jensen til slutt.