– Vi er glade for å få være med på laget når Bærum sykehus skal utbedre ventilasjonen. En prosjektmodell basert på samspill setter høye krav til oss som rådgivere i prosjekteringsfasen, sier divisjonsdirektør i GK, Leif Øie, som i tillegg mener prosjektets kompleksitet og strenge krav til renhet gjør jobben særlig spennende for selskapet.
De eksisterende aggregatene på Bærum sykehus er fra 1982 og skal nå byttes ut med nye aggregater som oppfyller dagens standard og krav til luftbehandlingsanlegg i sykehusbygg. Rehabiliteringen skal sikre et godt og trygt inneklima for ansatte og pasienter på en mer energieffektiv måte, skriver GK i en pressemelding.
Kontrakten for fase 1 mellom GK og Vestre Viken HF ble signert 16. september 2024, og innebærer i første omgang rådgivning og deltagelse i samspillet. Etter at fase 1 er gjennomført så vil Vestre Viken HF beslutte om kontrakt for fase 2 skal løses ut og signeres. Kontrakter knyttet til prosjektering (fase 1) og utførelse (fase 2) er til sammen estimert til 45 millioner eks. mva.
– GK ble innstilt som nummer én av totalt tre tilbydere. I tilbudsprosessen ble kompetanse og erfaring mest vektlagt, etterfulgt av oppdragsforståelse og pris. Vi er stolte over at vi scoret godt på samtlige av kriteriene, sier tilbudsleder i GK Martin Righetti Nilsen, og legger til at erfaringer fra andre store sykehus- og rehabiliteringsprosjekter vil bli viktig.Avtalen baseres på en prosjektmodell der gjensidig tillit og samarbeid ifølge prosjektleder i GK, Jens Harald Iversen, er avgjørende.
– GK er involvert som en rådgivende aktør fra tidlig fase i prosjektet. Vi er glade for å kunne bidra med vår kunnskap inn i planleggingsarbeidet. Dette legger også til rette for et godt samarbeid videre.
Må være effektive og løsningsorienterte
Prosjektet innebærer at GK skal montere 13 nye ventilasjonsaggregater og tilhørende kanaler dersom kontrakt for fase 2 løses ut. Aggregatene skal til sammen levere 232 000 kubikkmeter med luft per time til røntgenavdeling, operasjonsaler, dialyse, sengeposter, observasjon og kjøkken. Prosjektet vil involvere fagarbeidere fra GK innen rør, ventilasjon, elektro og byggautomasjon.
Iversen forklarer at arbeidene skal utføres mens sykehuset er i drift, noe som krever at GK er effektive og planlegger for god logistikk, særlig i områder der det er pasienter.
– Vi skal ikke ha noe nedetid på sykehuset mens utskiftningen pågår. For å sikre ventilasjon ut i bygget, bygger vi en midlertidig rigg på taket. Sykehuset har blant annet seks operasjonssaler, der tre av de er akutte. Her stilles det i tillegg høye krav til renhet.
Han mener et godt samarbeid med sykehusorganisasjonen er avgjørende for å få til en smidig prosess.
– Vi har en tett og god dialog med alt fra ledere til driftspersonell, og vil bruke tid på å bli godt kjent med de tekniske installasjonene i bygget, avslutter Iversen.
GK starter opp med sine utførende arbeider på sykehuset i januar 2025 dersom kontrakt for fase 2 løses ut. Prosjektet er planlagt ferdig i løpet av 2025.