– Her i Nordic har vi lang erfaring med samspillsprosjekter. Vi vet at alle prosjekter, uansett hva man kaller entrepriseformen, er avhengig av godt samarbeid for å lykkes. Det som skiller samspillskontrakter fra tradisjonelle rådgiver- og utførelseskontrakter er at de oftest er basert på totalentreprise, men har mekanismer for samarbeid og deling av ansvar og risiko. Altså er det en to-parts kontrakt mellom entreprenør og byggherre. I bunn og grunn er jobben vår som arkitekter den samme, vi prosjekterer og bygger "virtuelt" og gir gode råd til de vi jobber for, sier Bjørn Olav Susæg, arkitekt og partner i Nordic.
Med over 400 arkitekter, kontorer i Norge, Danmark og Island og prosjekter over hele verden er selskapet en Nordens ledende arkitektkontorer.
– Noen av våre største oppdrag er i dag samspillsprosjekter og vårt største prosjekt, Nytt regjeringskvartal, er nå inne i samspillsfase for alle de ulike bygningene og områdene i prosjektet.
Flere suksessfaktorer
Susæg forteller at selskapet opplever forskjeller på gjennomføringen av samspillsprosjekter.
– Selv om det er store forskjeller på samspillet er det noen klare fellestrekk ved prosjekter hvor samspillet fungerer bra. Et vellykket samspill krever gode byggherrer som tidlig kan peke ut en felles retning og ambisjon, og som tar gode beslutninger underveis. Det krever også en balansert organisasjon med flinke og tillitsfulle ledere og fagfolk som kan samarbeide.
– Å bygge gode team med folk som kjenner hverandre, og som gjerne sitter samlokalisert, er også en viktig suksessfaktor. Grunnleggende for alle gode samspill er at prosjektene har rammevilkår som tillater gode prosesser, og at en har sørget for god nok tid i den viktige tidligfasen.
Hvilke utfordringer bør partene være oppmerksomme på i samspillsentrepriser?
– Vi har sett tilfeller hvor gode intensjoner om samspill forsvinner i en prosjektorganisasjon som ikke stoler på hverandre. Det kan for eksempel være at entreprenøren har for tette skott mellom sine rådgivere og byggherren, noe som skaper ubalanse i krav og makt. Dette, og isolering av underleverandører, kan igjen føre til at de som jobber i prosjektet ender opp med kun å gjøre minimumsinnsats, sier han.
Rom for forbedringer
Susæg peker på flere områder som kan gjøres bedre i samspillsprosjekter.
– For å hente ut potensialet i samspillet er det avgjørende at vi som rådgivere involveres i et "trekantsamspill" hvor byggherre, entreprenør og rådgivere fremmer en åpenhetskultur med prosjektet i sentrum. Det er best for prosjektet at vi som rådgivere er aktive og uavhengige i våre råd til de andre to partene, og deltar uten bindinger og «filter». Dette er en tillitsrolle vi må forvalte med stor presisjon. Samtidig skal vi være lojale til kontrakt, tid og prosess. Vi er positive til å delta i incentivordninger med målpris, men også at flere incentiver enn pris vurderes, for eksempel kvalitetsmål, innovasjonsmål eller andre målbare parametere.
Saken fortsetter under bildet:
Oslo Storbylegevakt.
Hvilke samspillsprosjekter er dere spesielt stolte av?
– En av de siste samspillsprosjektene vi har vært spesielt fornøyde med er Ny storbylegevakt i Oslo som åpnet høsten 2023. Dette er et stort og komplekst prosjekt med strenge krav til funksjon, kvalitet og økonomi.
Prosjektet ble planlagt av Nordic og Cowi i tett samspill med Oslobygg og Advansia som byggherrer, samt Skanska som entreprenør.
– Med vellykkede samspillsprosesser, digitale verktøy og bruk av Lean-metodikk ble bygningen levert til riktig tid og riktig pris med høyt kvalitetsnivå, nærmest uten konflikt, avslutter Susæg.