Ida Furseth er 25 år og kommer fra Oslo. Inga Larsen er 23 år og kommer fra Kristiansand. Begge har gått ingeniørfag – bygg, med spesialisering innen teknisk plan og jernbane som valgfag.
Muzammil Navid Sheikh og Thomas H Heiberg-Iürgensen har vært veiledere på bacheloroppgaven, som ble levert i midten av mai. Det har studentene satt stor pris på.
- Vi har fått fantastisk oppfølging og de har gjort alt for at vi skulle gjøre det bra på oppgaven. I tillegg ble vi invitert med på sosiale arrangementer og mye annet, forteller Inga.
I sin bacheloroppgave fikk de tilgang til et mulighetsstudie som COWI hadde gjort for Glommabanen, og fikk i oppgave å finne andre smarte løsninger for bybanen fra Fredrikstad til Østfoldsykehuset.
Gjennom mulighetsstudier, kartdata, forskning og annen informasjon fant studentene en ny trasé for bybanen fra Sarpsborg til Sykehuset Østfold. Men de synes det burde vært mer tilgjengelig forskning på bybaner i Norge, slik at det blir enklere for politikerne å velge rett kollektivtilbud.
- Det må en endring til for å få flere til å velge kollektivt. Alternativet må være mer komfortabelt og effektivt enn bilen. Bybane er et fremtidsrettet tiltak som kan danne ryggraden i et større kollektivsystem som er designet for å håndtere fremtidens transportbehov, forteller Ida.
Avdelingsleder Bjørn Johan Ranvik oppfordret begge studentene til å søke jobb i COWI etter å ha sett dem arbeide med bacheloroppgaven.
- Ida og Inga har bevist at de er løsningsorienterte, at de tør å tenke nytt og at de har gode samarbeidsevner. Jeg er glad for at de valgte å komme og jobbe for oss, sier en imponert avdelingsleder.
Den 1. juni gikk de fra å være studenter til å bli fulltidsansatte i COWI; Begge som prosjekteringsingeniører innen over/underbygning av spor.
I juni meldte Cowi at de har inngått nytt studentsamarbeid med BA2015 for å bygge kunnskap hos den kommende generasjonen ingeniører.
​COWI og BA2015 har gått sammen for å øke bevisstheten blant studenter om hva som må gjøres for å forbedre effektiviteten i BAE-næringen. Gjennom sommerjobbprogrammet til COWI har 14 studenter fått tildelt et innovasjonsprosjekt der de skal se på hvilke muligheter BIM gir for økt effektivitet, skrev COWI på sin hjemmeside i juni.
- Kunnskap og holdninger til kontinuerlig forbedring må bygges allerede i studietiden. Det krever et tett samarbeid mellom næringen og akademia. Derfor applauderer vi initiativet til COWI som bidrar til å øke bevisstheten blant kommende generasjoner ingeniører, sa leder for BA2015, Halvard Kilde.
Studentene skal bruke en tredjedel av arbeidstiden sin på innovasjonsprosjektet i to måneder. Målet er å samle og dokumentere innsikt, som kan videreutvikles i en eventuell master- eller diplomoppgave.
Effektivitet og kontinuerlig forbedring er et viktig tema som får økende oppmerksomhet i bransjen blant myndigheter, byggherrer, rådgivere og entreprenører. COWI mener studentene kan være en viktig ressurs i dette arbeidet.
Gjennom sommerjobbprogrammet COWItry får ambisiøse ingeniørstudenter en forsmak på hverdagen som rådgivende ingeniør. Samtidig får COWI mulighet til å teste ut morgendagens medarbeidere. Sommerjobbprogrammet til COWI har blitt svært populært blant studentene, og i år var det rekord med over 750 søknader. Av disse fikk 14 utvalgte studenter tilbud om sommerjobb. Det er fjerde året på rad COWI arrangerer sommerjobbprogrammet COWItry.