I januar 2020 står ett av Norges første smartbygg ferdig, proppfull av ny teknologi som skaper en mer brukervennlig, moderne og bærekraftig bygning. 

Forestill deg en bygning som «tenker», lærer og tilpasser seg dine behov og rutiner.

- En bygning som slår på lyset før du kommer, justerer temperaturen når det trengs og sørger for at møterommet er booket og kaffen klar, sier Tor Egil Hesjasveen, leder av AV -og smartbyggsatsingen til Atea.

Ved hjelp av det aller siste innenfor teknologi og innovasjon er det nå mulig å konstruere betydelig mer brukervennlige og bærekraftige bygninger, som kontinuerlig tilpasser seg brukerne og omgivelsene.

Den nye smartteknologien er allerede tatt i bruk i byggeprosjektet Karvesvingen 5 på HasleLinje. Höegh Eiendom og AF-gruppen står bak bygget på 18 400 kvm, som skal stå ferdig i 2020 som en av Norges mest moderne og teknologiske smartbygg. IT-bedriften Atea, som blant annet jobber med å utvikle smartbygg, flytter inn i halve bygningen. Dermed får de et meget godt utgangspunkt for å teste ut smartteknologien og drive utviklingen videre.

En enklere hverdag

- Det er ikke du som skal forholde deg til morgendagens teknologi, den skal forholde seg til deg, fortsetter Hesjasveen i en pressemelding.

Ved å mate bygningen med informasjon om brukeradferd og rutiner, blir den i stand til å justere funksjoner som lys, ventilasjon og temperatur etter behov.

Smartbygg som Karvesvingen 5 på HasleLinje kommuniserer med brukerne via en enkel og brukervennlig app. Appen registrerer når man kommer og går, hva man gjør og hvor i bygningen man oppholder seg i løpet av dagen. Dermed kan den for eksempel sende påminnelser om å booke møterom, bestille mat eller gi forslag til hvor du skal sitte.

- Som bruker av bygget vil du i fremtiden kunne ta bevisste valg ved hjelp av teknologi, sier Jennifer Lamson, miljø -og energirådgiver i Höegh Eiendom.

Målet er å skape en enklere hverdag ved å ta seg av de små og rutinemessige oppgavene. Det øker trivselen til brukerne av bygningen, samtidig som man sørger for et sunt og behagelig inneklima.

Bærekraftige og brukervennlige bygninger

Med full oversikt over hvor mange som er på jobb og i hvilke deler av bygningen de oppholder seg i gjennom dagen, kan smartbygget tilpasse lys og temperatur deretter.

- Sitter du alene igjen i en etasje får du kanskje et forslag om å flytte deg, slik at man kan spare energi i den etasjen, sier Hesjasveen.

I lavsesong og ferier kan man bruke bygningen mer areal- og energieffektivt, og man kan justere mengden mat og drikke som kjøpes inn og legges ut i kantina etter hvor mange som faktisk er på jobb.

- Utifra data om dine rutiner kan vi kombinere et bra inneklima og energieffektivitet, sier Lamson.

Det kommer både økonomien og miljøet til gode, uten at det går på bekostning av komfort og trivsel – snarere tvert imot.