Det sier Ola Njå Bertelsen, Technical Project Manager i Wenn Property.
Selskapet har hovedkontor i Stavanger og spinner ut fra Wenn ASA som har utviklet fotobasert skadedeteksjon for biler.
– Ideen om Wenn Property oppstod omtrent samtidig med etableringen av moderselskapet Wenn ASA som driver med bilskader. Vi så likevel at det var behov for mer forskning for å kunne gjøre det samme med bygningsskader. Det var bakgrunnen for et flerårig forskningssamarbeid med Sintef og andre partnere for å komme dit vi er i dag. Siden moderselskapet er i en rask skaleringsfase valgte vi å skille ut Wenn Property fra 1. januar i år for å kunne fokusere 100 prosent på bygningsskader, sier Ola Njå Bertelsen.
Bertelsen har over ti års erfaring fra techbransjen, sist som CPO i Easee hvor han fra april 2023 ledet utviklingen av selskapets nyeste elbillader. Nå jobber han med å gjøre Wenn Propertys ideer til praktiske produkter.
Avhengig av strukturerte data
Han forteller at forskningssamarbeidet med Sintef har vært en forutsetning for å bygge tjenesten.
– Sintef er veldig sterke på byggteknologi, og samarbeidet har vært viktig for å kunne strukturere dokumentasjon og bestemme hva man trenger for å kunne si noe om tilstanden og skader på et bygg. Vi er avhengige av presis og strukturert data for å kunne bygge teknologien, og samarbeidet med Sintef har gjort det mulig.
– Nå jobber vi sammen med skadesaneringsselskapet Belfor og forsikringsbransjen for å utvikle en struktur for innsamling av data. Denne fasen begynner med en oppstått skade og vi har utviklet en app som gjør det enklere å samle data fra innsamlings- og befaringsfasen. Målet er mer effektiv befaring og mindre repetitivt arbeid. Vi jobber også med mer nøyaktige og standardiserte skaderapporter som er en nøkkel for å få et bedre analysegrunnlag.
Han forteller at samarbeidet med Belfor innebærer utvikling av programvare for å analysere data hentet fra befaringsappen.
– Piloten og arbeidet vi gjør nå er rettet mot å dokumentere eksisterende skader. Tjenesten hjelper med å klassifisere og skille mellom objektive og subjektive observasjoner og vurderinger av skader. For oss handler det om å bruke AI der det gir mening, eksempelvis til analyse av bilder og data og som beslutningsstøtte. Det er kombinasjonen av menneskelig fagekspertise og kunstig intelligens som gir det beste resultatet.
Han peker på store variasjoner i hvordan skader blir dokumentert, og at løsningen skal gjøre det enklere å lage standardiserte skaderapporter.
– Om man har 100 takstpersoner som vurdere samme skade vil alle gjøre sine subjektive vurderinger. Tjenesten vår gjør slike vurderinger mer strukturert slik at man kan sammenligne «epler med epler». Det er det jeg mener med mer presise, standardiserte og nøyaktige skaderapporter. Nå vet vi hvilke data vi trenger som gjør oss i stand til å beskrive en skade og om man har tusenvis av skader kan man eksempelvis sortere like skader for å gjøre analyser.
Foreløpig har selskapet hovedsakelig forsikringsselskap og skadesaneringsselskaper som kunder.
– For oss handler dette om fokus. For å bli gode på noe er det viktig å fokusere på et område. Det er mange ting vi forfølger og jobber med parallelt, men vi må løse en oppgave virkelig godt før vi kan utvikle tjenesten videre, sier Bertelsen.
Kartlegger skader på VVS-installasjoner
I første omgang er tjenesten et proff-verktøy for fagpersoner til å dokumentere og rapportere skader på VVS-installasjoner, på samme måte som andre forsikringssaker knyttet til boliger, hytter eller andre bygg.
– De fleste skader er forårsaket av vann, og en betydelig andel av disse er knyttet til VVS, enten det handler om defekte apparater, feil installasjon, manglende vedlikehold eller annet. For å få riktig vurdering av disse skadesakene trengs det fagkompetanse.
– Vi gir rørleggeren et enkelt KI-verktøy på mobilen for å forenkle rapportarbeid og kommunikasjon med skadesaneringsselskaper og forsikring. Vi har god dialog med enkelte store VVS-aktører, men konsentrerer oss først om å få god funksjonalitet i verktøyet for de som allerede tester det i skadesaker.
– Er det noen ekstra fremoverlente VVS-selskaper der ute som har lyst til å bli pilotbruker, så hører vi veldig gjerne fra dere.
Mange hensyn
Han forteller at utviklingen av programvare for skaderapportering må ta hensyn til mange aspekter.
– Siden befaringene kan foregå i private hjem må vi også ta hensyn til personvern, datasikkerhet og kategorisere hvilke data som kan deles. Vi jobber også mye med gode og robuste metoder for å utveksle data gjennom APIer og har vært bevisste på at det skal være enkelt for andre å integrere data fra tjenesten. Lokalt grensesnitt og API har vært likestilt under utviklingen. Det handler om å sørge for at tjenesten fungerer på en sikker og god måte.
Hvordan er dere mottatt i markedet til nå?
– Mottakelsen har vært bra og vi har fått mange positive tilbakemeldinger. De som jobber med skadevurderinger, ser at det endelig er noen som lager verktøy som er tilpasset deres jobb og arbeidshverdag. Samtidig forteller forsikringsbransjen at de får bedre analyse og datagrunnlag for deres arbeid. Tjenestene forenkler hverdagen for både skadesaneringsselskapene og forsikringsbransjen, avslutter Bertelsen.