Dette er et banebrytende prosjekt, sa Maria Varteressian (Ap), leder av miljø-, kultur- og byutviklingskomitéen i Bydel Sagene om Olsengården borettslag på Bjølsen i Oslo som planla å etablere solcelle og batterianlegg. Men så avslo Plan- og bygningsetaten i Oslo søknaden i mars, med begrunnelse i estetikk, dvs § 29-2 «Skjønnhetsparagrafen».
Først fikk borettslaget 1,1 millioner kroner i støtte til pilotprosjektet fra Klimaetaten i kommunen. Statlige Enova gikk også inn med 1,2 millioner kroner.
Så kom avslaget fra Plan- og bygningsetaten på grunn av estetiske årsaker. Saken ble anken, men ble igjen avslått. Bydelsavisen Sagene Avis har skrevet flere artikler om saken.
Da ble byråd for byutvikling kontaktet, og byrådet i Oslo gikk inn for at Olsengården borettslag får tillatelse så fort som mulig. Og den endelig tillatelse til å etablere solcelle og batterianlegg er nå på plass. Dermed kan borettslaget sette i gang sitt store solenergiprosjekt etter mye om og men.
Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev
Vil unngå lignende i fremtiden
Nå sier byrådet at de vil se på løsninger på hvordan man skal unngå å havne i lignende situasjoner fremover. Borettslaget bygningsmasse består av en murgård fra 1890-tallet, og fem nyere gårder fra 1982. I rammetillatelsen skriver Plan- og bygningsetaten at tiltaket, etter en ny vurdering, har «tilforlatelige visuelle kvaliteter». De skriver også at de i utgangspunktet er positivt innstilt til tiltak som bidrar til mer miljøvennlige bygg, som i dette konkrete tilfellet kommer i form av solcellepaneler på tak. «Sammenstilt med at oppføringen av solcellepaneler gir bygningene en miljøgevinst hva gjelder energieffektivitet, finner vi å kunne akseptere tiltaket på tross av at det har svakheter knyttet til visuelle kvaliteter og tilpasning til omgivelsene», heter det i tillatelsen.Prosjektet er viktig for at miljøbydelen Sagene
Dette prosjektet er viktig for at miljøbydelen Sagene får muligheten til å ta føring i det grønne skiftet, sa BU-leder Almaz Asfaha (MDG) til Sagene Avis da planleggingen var i gang. Dette prosjektet, som ledes an av det norskledete Horizon 2020 er det største i sitt slag. Vi er stolte av at prosjektet samarbeider med Olsengården borettslag som pilot for hvordan vi kan benytte dynamisk og intelligent strømstyring i et framtidig fleksibilitetsmarked. Dette er et prosjekt vi mener Oslo kommune ikke har råd til å avslå, sa Maria Varteressian (Ap), leder av miljø-, kultur- og byutviklingskomitéen i Bydel Sagene da saken var under behandling. Da vi ble kjent med saken, var det nesten ikke til å tro. At en kommunal etat har så lite forståelse for den situasjonen vi nå er i, hvor vi alle trenger at det tenkes nytt rundt miljømessige forhold er svært urovekkende. Leder og nestleder i bydelsutvalget har på kort tid sendt et brev til byråden for byutvikling, der vi klart og tydelig ber henne om å gripe inn i saken, forklarte nestleder Jørgen Foss (Ap) i bydelsutvalget (BU) i Bydel Sagene til bydelsavisen. Vi ber byrådsavdelingen og PBE anerkjenne at ny teknologi medfører ny arkitektur, nå som alltid før. Den nye teknologien for det grønne skiftet, som solcellepanel, innebærer tydelige endringer og nye kontraster i arkitekturen. Ved å avslå denne saken på estetisk grunnlag med begrunnelse i kontrast og strøksmiljø stiller PBE seg i veien for den radikale endringen det grønne skiftet innebærer, sa Jørgen Foss til Sagene Avis. Men som avisen nå skriver; «Gladnyhet i solcelle-saken: En skikkelig seier for miljøet og Sagene!» kan borettslaget gå i gang med miljøprosjektet sitt.Meld deg på ITBaktuelts ukentlige nyhetsbrev