Hos Clas Ohlson får de mange kunder som ønsker å begrense strømforbruket. Kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully deler fire tips til hva som kan gjøre for å kutte ned på strømutgiftene.
Gamle varmeovner bruker mer strøm enn varmeovnene som er tilgjengelig i dag. Nye varmeovner har blant annet elektroniske termostater som sørger for jevn temperaturregulering.
Hun sier at gamle varmeovner kan leveres inn til blant annet Clas Ohlson. Derifra går varmeovnen videre til returselskapet Elretur for gjenvinning.
- Vi tar imot alt av småelektronikk, også varmeovner. Vi har en avtale med Elretur, og da vet vi at alt avfall blir tatt hånd om på riktig måte. Når du bytter inn din gamle varmeovn, så gjenvinner de over 99 prosent av ovnen, sier rådgiveren.
Boligeieren trenger ikke full varme i boligen om natten eller folk er ute og på jobb. Ved å koble varmeovnene til et tidsur kan man våkne til et oppvarmet hus uten å ha brukt full strøm natten gjennom. Med et tidsur beregner Enova at man kan redusere romoppvarmingskostnadene med ca. 8-10 prosent for natt og 15-20 prosent for dag.
- Tidsur er lurt og billig. Men det er enda kulere med smarthus-løsninger. Da kan beboerne styre alt fra kaffetrakter til temperatur i boligen fra mobilen.
Enova beregner at en familie sparer rundt fem prosent av oppvarmingsutgiftene for hver grad innetemperaturen senkes om vinteren. Med et gjennomsnittlig strømforbruk er det beregnet at man kan spare mellom 400 og 500 kroner på å senke temperaturen med én grad.
God isolasjon er det beste utgangspunktet for å spare strøm. Huseieren bør vurdere om det er nødvendig å etterisolere eller å skifte ut vinduene. Men det enkleste og billigste som kan gjøres er å montere tetningslister for å stoppe trekk.
- Tetningslist kan du kjøpe for en femtilapp, og er spesielt effektive i litt eldre bygg, sier Camilla Tully.
- Panelovnene bør plasseres under vinduer, der man får kuldefall. Da vil varmen spres jevnest utover i rommet, sier Camilla Tully til slutt.