– Gruppen for mottaksprosjekter har gått veldig bra siden opprettelsen i fjor. Vi blir fire ansatte i gruppen fra 1. april og totalt 14 ansatte i hele seksjonen. Vi har gått fra 5 til 14 ansatte i seksjonen på under et år, en god vekst sånn sett, sier Even Leira, leder for mottaksprosjekter i Advansia.
Advansia tilbyr et bredt spekter av tjenester innen gjennomføring av fysiske prosjekter, digitalisering, sikkerhet og strategisk rådgivning. Med over 700 dedikerte medarbeidere er selskapet involvert i et mangfold av oppdrag innen energi, forsvar, helse, industri, akvakultur og samferdsel.
 

Stor bredde i prosjektene

Gruppen har på kort tid jobbet med de fleste store sykehusprosjektene, Livsvitenskapsbygget, Regjeringskvartalet, Storbylegevakta i Oslo, men også i det private markedet.

– Avdelingen jobber mye med offentlige prosjekter, men vi har også større oppdrag for private aktører, eksempelvis Helgerudkvartalet i Sandvika for Andenæs Eiendom. Her jobber vi med å bistå byggherre med gode løsninger for en fagleveranse inn i byggene, hvor vi følger denne til vi går over i eiendomsdrift for hele eiendomsmassen. Vi ønsker å komme inn i tidligfase for å sørge for at gevinstene kan hentes i forvaltnings- og driftsfasen av byggene. Avdelingen jobber med gevinstrealisering i både komplekse og mindre komplekse prosjekter, og vi vet av erfaring at dette er noe det er behov for i hele byggebransjen.

Even Leira forteller at mye handler om å ha bestillerkompetanse i alle ledd av et prosjekt, men med spesielt søkelys på at løsninger skal fungere i et livsløp for eiendomsdriften. 

– Når vi bestiller en teknisk løsning i et prosjekt, tenker vi på hvordan dette skal fungere for driften senere, og om det er behov for teknikk i det hele tatt. Vi jobber derfor tett med virksomhetene og brukerne for å kartlegge det reelle behovet i bygget. En annen viktig problemstilling er om leieavtaler og forvaltningsavtaler svarer opp valgene i prosjektet. For å løse slike utfordringer må man ha kompetanse på juss, tolkning av avtaler, økonomi, prosesser med behovsavklaring og mye annet.

– Vi jobber derfor i team med sammensatt kompetanse, og er hele tiden opptatt av å finne de beste innen ulike fagområder. For denne stillingen så vi etter en kandidat med både strategisk og praktisk kompetanse innen drift og forvaltning av eiendom. En person som evner å se hele livssyklusen til et bygg via eiers og brukers øyne, og samtidig være bindeleddet mellom ingeniører, driftspersonell, brukere og andre involverte parter. Vi er derfor veldig fornøyde med å ha Anett med på laget, sier Leira.

Tidlig involvering for optimal drift

Leira peker på Rafens lange, relevante og brede erfaring fra drift og utvikling av næringseiendom, prosjektledelse, IT, digitalisering og bærekraft, salg, avtaleforvaltning og brukeropplæring, som viktig for denne stillingen

– For meg handler dette om virkelig å ha lyst på jobben og å vite at jeg kan bruke hele min erfaring. Jeg ble kjent med Even via Senter for Eiendomsfag, og er trygg på at vi kan komplementere hverandre og jobbe godt sammen. 

Rafen har jobbet mye med drift av eiendom, og har deltatt i utvikling og totalrenovering av store bygg med tekniske anlegg og ulik bruk.

– Jeg vet at man kan høste store  gevinster på å involvere driftspersonell og brukere i tidligfase, både ved rehabilitering av eksisterende bygg og oppføring av nye. Det er ofte for sent og for kostbart å gjøre endringer når «betongen er i støp», derfor er flere perspektiv viktig å få belyst før arkitektpennen treffer blokka og entrepriser blir nedfelt. 

– Det bør forventes at man har null feil ved overlevering, men alt for ofte brukes det uforholdsmessig mye tid og kostnader på det tekniske og praktiske etter at bygget er tatt i bruk. Grunnen til at denne stillingen trigget meg er at jeg både kan være pådriver for tidlig involvering og være bindeleddet mellom partene, sier hun.

Saken fortsetter under bildet:

Anett Rafen har tidligere jobbet for Telenor Eiendom og Promenaden Management, sistnevnte med omtrent 75 000 kvadratmeter kommersielle areal, inkludert Steen & Strøm Varemagasin. 

– De siste årene har jeg viet mye av min tid til bærekraft innen eiendom. For tiden skriver jeg prosjektoppgave om sirkulærøkonomi og tar BI’s Master of Management delkurs «Grønn Vekst og konkurransekraft». Eiendomsbransjen har kommet langt, men har fortsatt en lang vei å gå. På lik linje med brukernes og driftspersonells tidliginvolvering mener jeg også at selskapets bærekraftsmål må implementeres i tidligfase. Dette som et premiss for prosjektet slik at det ikke blir «valgt bort» senere når tid og penger blir en knapphet, sier hun.

Mer enn tekniske løsninger

Avdelingen jobber mye med vurderinger av om man bør bygge nytt eller rehabilitere eksisterende, hvordan man optimaliserer for bærekraftig drift og hvordan man best kan utnytte bygget gjennom hele døgnet. Leira forteller at de ser på et prosjekt som mye mer enn valg av tekniske løsninger. 

– Vi gjennomfører også det vi har også det vi kaller MTO-prosesser, en forkortelse for menneske, teknologi og organisasjon. I slike prosesser ser vi at alt ikke bare handler om teknikk, men også menneskene og organiseringen. Mye kan løses organisatorisk, og det er fortsatt mennesker som forvalter byggene. I slike prosesser bistår vi med rådgivning for tjenestebeskrivelser eller annen strukturering av menneskelige ressurser.

– Vi får også henvendelser fra store kjeder eller organisasjoner som leier hos mange gårdeiere som ønsker å samordne leieavtalene. Mange har stor påvirkning som leietakere, men bruker ikke innkjøpsmakten som bestillere av eiendomsavtaler. Vi bistår derfor leietakere og brukere i forhandlinger om større leieavtaler, sier han.

Henter verdier i hele prosjektet

Leira forteller at de jobber tett sammen med kunden for å utvikle driftskonsepter tilpasset alt fra formålsbygg til kommersielle eiendommer. 

– Det handler om å etablere detaljerte driftskonsepter som er skreddersydd for den enkelte kunden og porteføljen. Mange har egen driftsorganisasjon, mens andre bruker innleide tjenester. Da må man jobbe med ulike serviceavtaler, SLA’er og måling av leveransene, og ikke minst sørge for alle forstår hva som skal leveres.

– Ofte holder det å tenke grundig over hvorfor man er organisert som man er, men vi kan også bistå med kompetansekartlegging for å se om organisasjonen har kompetansen man trenger for å drifte bygget optimalt. Vi ser eksempelvis at det brukes BIM i prosjekteringsfasen, men at det sjeldent er noen som kan utnytte BIM i driftsfasen. For oss handler det om å hente ut verdiene av bygg- og eiendomsteknologi gjennom hele prosjektet. Vi jobber derfor som strategiske rådgivere og går inn for å påvirke linjene i virksomheten. Om kunden har en driftsorganisasjon som mangler en bestemt kompetanse, kan vi også bistå med å finne kompetansen, sier Leira.

Hva gleder du deg mest til i den nye jobben, Anett?

– Nå gleder jeg meg til å komme ut i prosjektene og å bruke kompetansen jeg har opparbeidet meg til nytte for kundene. Jeg liker helhetstenking og har etter 12 år i bransjen sett at det tidvis kan være vanskelig, mye på grunn av at bransjen fortsatt er preget av inndeling i ulike fag og spisskompetanse som ikke nødvendigvis jobber mot et felles mål. For oss handler det om å få alle til å spille på lag slik at bygget fungere som en klokke.

– Bygget er ikke målet, men midlet for å sørge for at brukerne er fornøyde, avslutter Rafen.