Markedet ventes å eksplodere etter at teknologien nå er moden, og prisene er på vei ned for å koble opp et fysisk objekt mot nettet, skriver innovasjonsnettstedet 3in.no. http://www.3in.no/ De nevner i en artikkel fire norske gründerselskaper som er inne i denne bransjen.

Fremst i rekken for å hente ut dette potensialet står blant annet det Stavanger-baserte gründerselskapet Future Home og regionens energiselskap Lyse.

Begge de to selskapene står nå i startgropa for å trykke for fullt ut i markedet.

Future home fullførte i mai måned leveransene til de første kundene, som bestilte løsningen i fjorårets folkefinansieringskampanje. Nå har selskapet hentet inn nye 10 millioner kroner for å gjør smarthus til allemannseie. Blant de nye investorene er oljegründer Ståle Kyllingstad, Erik Ålgård og Christian Rokseth. Kyllingstad går alene inn med seks millioner kroner.

Totalt priser det selskapet til 50 millioner kroner.

På sin hjemmeside skriver Future home at de er utrolig glade for at de har hentet 10 millioner kroner og fått med IKM Invest med på laget. IKM Invest investerer sammen med styremedlemmer, gründerne, ansatte og investorer som er blitt med på et tidligere stadium til en verdsettelse av Future Home til 50 millioner kroner.

”Vi føler IKM Invest sammen med de nye investorene Erik Ålgård og Christian Rokseth er solide partnere. De har samme instilling og syn på hvordan vi skal klare å nå målene våre. Crowdfundingen viste at vår tilnærming til smarthus med fokus med å gjøre ting enkelt og brukervennlig til en rimelig pris hadde noe for seg. Crowdfundingen fikk oss skikkelig i gang, men denne finansieringen vil gjøfre det mulig å utvikle smarthustjenestene til å bli enda smartere og med støtte for flere tilknyttede smarte enheter”, skriver selskapet.

Samtidig påpeker de at dette vil bringe dem nærmere visjonen om å tilby smarthus for alle, ikke bare for de spesielt interesserte.

3in.no viser til at det står flere norske gründere og etablerte selskaper klar til å vinne kontrollen over ditt hjem, i hard kamp med internasjonale giganter som Apple og Google, og nevner at Gartner har analysert seg frem til at hvert hjem vil ha opptil 500 smarte dingser i 2022.

Lyse har i flere år gått i bresjen for å teste ut smarthus og velferdsteknologiløsninger, og har startet arbeidet med den pålagte utskiftingen av strømmålere hos sine nettkunder. Det betyr at Lyse i 2019 vil ha plassert ut sin smarte sentral i samtlige hjem i Rogalandsområdet.

- Den kommersielle utrullingen av Smartlys digitale tjenester i det norske markedet skjer i skjæringspunktet energi, komfort, trygghet og velferd. I 2019 vil 140.000 boliger i Sør-Rogaland være Smarthus-klare. Og det er bare begynnelsen. En ny styringssentral i hjemmet gir muligheter som vi i dag bare ser konturene av. Smartly er derfor en ny milepæl for Lyse, på linje med fiberen, sier styreleder i Smartly, Toril Nag i en artikkel på konsernets hjemmeside.

3in.no skriver at en tredje aktør er Viva labs som tidligere i år hentet 3,5 millioner kroner fra blant annet Investinor og Founders found. Deres mål er å utvikle «big data»-løsning som bruker sensor-informasjon til å lære seg dine vaner, og dermed automatisere smarthusinnstillingene.

En fjerde aktør er Home Control som har satset på smarte hjem i mer enn ti år. Selskapet har hatt fokus på produktsiden, rettighetene til en ny, unik og prisvinnende stikkontakt og har distribusjonsavtaler med Elkjøp og Lefdal.

Løsningen vant også andreplass under den norske Appcircus konkurransen i vinter.