- Byggautomasjon er i sterk endring. Faget blir mer og mer en integrasjon av tekniske systemer via buss og protokoller. Disse styres fra web, APPer, cloud etc. Dette krever helt annen kunnskap innen faget, enn det vi så for bare få år siden, påpeker Tom Erik Bakkene.
- Men, vi må ikke glemme selve styringen av de tekniske anleggene. Alle snakker om ferdige systemer levert rett fra fabrikk, og det er sikkert vel og bra. Men det er ikke sikkert dette er løsningen hvis alle byggets styringsstystemer skal fungere energioptimalt, sier han. Han tror på en kombinasjon.
EU's lovgivning, slik som ”Energy Performance of Buildings Directive” (EPBD) øker fokuset på redusert energibruk og optimalisert samhandling at tekniske systemer i bygg.
- Her i Norge ser vi at blant andre INTEGRA jobber for å gjøre NS EN 15232-normen bedre kjent blant konsulenter og byggherrer. Byggautomasjon er faggruppen som skal sørge for at disse direktivene og lovene ivaretas. De er komplekse programmer som nå kreves i undersentralene for at myndigheter og fagmiljøer definerer bygget energioptimalt.
-De som programmerer undersentraler og SD-anlegg må fornye og forbedre sine programbiblioteker og maler, for å kunne levere slike bygg fremover. Hvis de ikke gjør det, men fortsetter å levere enkle og frittstående styringssystemer, vil byggherren og myndighetene til slutt velge andre alternativer, tror Tom Erik Bakkene.
Han forteller at Honeywell vet at interne standard programbiblioteker og maler er dyrt og komplekst å vedlikeholde. Det er også dyrt å oppdatere intern dokumentasjon og gjennomføre opplæring. Og det krever ikke rent lite å holde seg oppdatert på hva EU og andre lovgivere anerkjenner av løsninger.
- I praksis ser vi desverre vi at interne systemer og programmaler ofte er utdatert eller i noen tilfelle fraværende. Kanskje har man noen få eksperter som har det meste i hodet, og de lærer bort videre etter beste evne og egen kunnskap. Dette er uheldig på mange måter men fullt forstårlig situasjon. Vi tror mange av våre over 500 europeiske CentraLine-partnere ønsker å endre på dette, hvis mulig.
Tom Erik Bakkene (bildet over) forklarer at Honeywell har tatt for seg moderne ventilasjon, varme, kjøling, romstyring etc og satt sammen ferdige små programmoduler som selskapets partnere kan bruke. I tillegg til Honewells egen kompetanse er funksjonene linket opp til hvordan EU og andre markeder krever systemer styrt.
- Her i Norden har vi fått uvurdelig hjelp fra GK NORGE som har fått implementert nordisk tankesett inn i Honeywells moduler. Alle moduler er selvfølgelig godt dokumentert både via grafiske kurver og diagrammer i tillegg til detaljert beskrivelse av hver eneste funksjon og valgmulighet. Modulene følger et ferdig definert oppsett så et typisk ”brann”-signal som kommer inn til en modul vil umiddelbart sette alle andre moduler i ”brann” og dermed vil hele bygget plutselig endre sine funksjoner ut i fra at det brenner. Varmebehov fra et klasserom vil fungere på samme måten og det er først når dette oppstår, at varmeanlegget i kjelleren vil starte opp, utdyper han.
Han viser til at i selskapets kursprogrammer lærer partnerne hvordan bibliotelet brukes og sammenstilles. Selve dokumenasjonen og funksjonene vil til enhver tid bli oppdatert etter hvert som nye krav og direktiver kommer fra EU og andre myndigheter.
- De som kjenner Honeywells produkter vet at vi har forskjellige familier av teknologi som leveres der de bast passer inn. Niagara er nok den mest kjente. Vi har naturligvis nå implementert Macro Programbiblioteket på alle vår plattformer.
- Mange har prøvd å lage lignende før men ofte må man da velge mellom konfigurering eller fri programmering. Det geniale med vårt nye konsept er at alle modulene kan kombineres med fri programmering hvis partneren ønsker, så man er ikke bundet til våre løsninger, sier Tom Erik Bakkene avslutningsvis.
Under: EAGLE undersentral som leveres med dette nye programbiblioteket. Klikk på bildet for stort format.
Under: Typisk utdrag fra Honeywell dokumentasjonen som følger med Macrobiblioteket.