Kjell Petter Småge. Foto: EvoTek AS |
– For å møte klimamålene må vi få eksisterende bygningsmasse til å levere best mulig inneklima ved å bruke minst mulig energi. Vi må automatisere tekniske anlegg i mye større grad og driftspersonell må ha gode verktøy som hjelper de å overvåke at alt fungerer, sier Kjell Petter Småge, Daglig leder i rådgivningsfirmaet EvoTek.
EvoTek leverer tekniske rådgivingstjenester på byggherresiden og bruker Energinet som analyseverktøy. Energinet sin viktigste funksjon er at det gir driftspersonellet raskt og enkelt en god oversikt om alt fungerer. EvoTek har også vært med på å utvikle programvaren siste 20 år..
Magnus Østbye. Foto: EvoTek AS |
Kvalitet på energidata har alt å si
Blant kunder og eiendomsbesittere står optimalisering og bærekraftsrapportering høyt på agendaen, og skal du lykkes med det trenger du rett data inn.
En som vet alt om kvalitetssikring av data er Magnus Østbye, Seniorrådgiver i EvoTek. Med 10 års fartstid vet han hva som kreves for å få et vellykket prosjekt. Han forteller at EvoTek har en kundeportefølje på ca. 15 millioner kvadratmeter, og gjennom Energinet overvåker kundene rundt 23,000 aktive målepunkt. Blant rådgivningskundene finner man kontorbygg, skoler, industri, butikk, og kjøpesentre – hvor de er desidert størst.
– Vi er et unikt selskap som har spesialisert oss på rådgiving til byggherresiden innenfor tekniske og miljøfag til hele livsløpet til bygget. Alt fra å drive fram de beste løsningene i skisse/forprosjekt, oppfølging gjennom byggefase og prøvedrift, og til slutt bistå driftspersonellet i hele byggets driftsfase. Da trenger vi å ha fakta på bordet, og til det er vi helt avhengig av både høy kompetanse og et godt system som Energinet, sier Østbye.
– Det er fortsatt mye manuell håndtering av data og PDFer der ute. Vi jobber med å hente inn gode data, så du kan håndtere den videre, gjøre kalkulasjoner, og sette på faktorer som gjør de anvendelige. Så det å ha kvalitet inn har alt å si for å lykkes, fortsetter han.
Realitetssjekken av det digitale og fysiske
Østbye forklarer at han selv ved hjelp av én rapport, løser 80-90% av arbeidet. Det viser til bredden og fleksibiliteten i programmet. Med en plattform hvor alt er samlet, er det kun der du trenger å jobbe – og der skal du finne all infoen du trenger raskt og effektivt.
Men man må fortsatt ut og ta tempen på bygg og anlegg.
– At alle i Evotek er ute i felten med kunden og ser den praktiske siden av bygget, er minst like viktig som dataene du ser online. Man må vite en del tekniske fakta om skap og tavler, og om det man ønsker å måle faktisk er et forbruk som er verdt å måle. Deretter setter vi dataene i system for å få noe virkelig nyttig ut av det, sier han.
Lokalt driftspersonell mottar daglige og ukentlige rapporter med forbrukstall, og man er inne for å sjekke at prognoser følges, se etter avvik og følge opp alarmer.
Saken fortsetter under illustrasjonen:
Bilde: Navigasjonstreet i Energinet gir deg en rask oversikt over status på bygg og portefølje.
– Vi opplever at det er mye fokus på farger og layout ute i markedet, og det er viktig for å få et attraktivt system med godt design. Men det har liten verdi om dataene i systemet ikke er av god nok kvalitet, og det er her vi mener Energinet skiller seg ut som et gjennomprøvd og solid system.
– Den største fordelen ligger i den transparentheten som systemet er bygd opp etter. At brukere fra topp til bunn skal finne informasjon, logiske uttrykk og klare å kjenne igjen dataens vei. Systemet må være så brukervennlig at om du har lyst til å bli god, så skal du kunne bli god. Som rådgivere hjelper vi deg selvsagt der også.
Daglig leder, Kjell Petter Småge, stemmer i:
Praktisk rådgivning og teknisk støtte. – Det er når kunden blir god vi virkelig får skinne
– Vi har en filosofi om å hjelpe kunden til å bli bedre, for det er først da vi også kan skinne. Rådgivning, kunnskapsdeling og teknisk støtte, sammen med det vi mener er et markedsledende energioppfølgingssystem i Energinet, er den største fordelen vi kan gi til våre kunder.
Han forklarer at det er mange som kanskje bare velger et system basert på pris eller at det var noe de snublet over i ett søk, uten å kartlegge suksessfaktorene sine; hva er det du trenger for å bli bedre? Og får du de tallene du faktisk trenger?
– Vi bruker de systemene kundene har, men hvis vi først skal være forhandlere og støtte et system, så skal det være det beste. Mange av kundene våre har løpende rammeavtaler, og det er en grunn til at de blir. Det er fordi kvaliteten i leveransen har vært god og at man følger markedet over tid, sier Østbye.
– Sammen med Kiona jobber vi hele tiden med å ta tempen på hva vi tror kommer, hva vi må jobbe med, og ha følerne ute i markedet. Vi jobber sammen for å videreutvikle programvare og se på hvordan vi møter nye krav og ønsker. Vi skal være fremoverlente og utfordre.
– Den kombinasjonen av ledende system og ledende kunnskap er helt klart noe som kommer kundene til gode, konkluderer han.