Flom og uvær har preget nyhetsbildet i Norge den siste tiden, med oversvømte butikker, hus, veier og jernbaneskinner som er revet bort. Og kloakk på avveie. NRK TV Dagsnytt Atten tok i går opp problemet med dårlig utbygget avløpssystem i landet. RIF, Venstre og Klimadepartementet møttes til diskusjon.
Administrerende direktør Liv Kari Skurdal Hansteen i RIF – Rådgivende Ingeniørers Forening - viste til at RIF har påpekt problemet flere ganger og sa at kanskje det vi nå opplever er den nye hverdagen. RIF mener at ledningsnettet er vurdert som svært dårlig, og at det ikke klarer å ta unna de enorme vannmassene som kommer nå.
Hun viste til at i fjor høst var det ett tilfelle der det kom like mye nedbør i løpet av tre timer som det normalt kommer en hel høstmåned.
-Mye av ledningsnettet er fra 1970-tallet, påpekte hun. Og la til at det er en kjempeoppgave å oppgradere dette. Det er til sammen 52 000 kilometer langt, til sammenligning 1,3 ganger rundt ekvator.
-Hva har norske kommuner gjort, eller ikke gjort, spurte NRKs Sigrid Sollund. Eller hva burde de gjør, undret hun.
Hansteen påpekte at det er for mye silotenkning i Norge. Vann- og avløpssektoren jobber med sitt, veisektoren jobber med sitt osv, men det må til et overordnet samarbeid. Da kan man ta i bruk nye løsninger, slik som å åpne gamle bekker og småelver som er lagt i rør, lage avløpsløsninger langs veier og på parkeringsplasser og utnytte tak på bygninger. Flere ting som må gjøres, oppgradering av ledningsnettet er kun én løsning, sa hun.
Lars Andreas Lunde, statssekretær i Klima- og miljødepartementet sa at klimaendringene er her nå, ikke noe som kommer i fjern fremtid. Det blir mer nedbør, kanskje langt mer intens nedbør, sa han.
-Dette stiller store utfordringer til avløpsnettet. Det er et vedlikeholdsetterslep allerede, og utfordringene blir bare større og større, sa han og ga sin støtte til RIF som mener at mange nye løsninger må til for å møte økt nedbør.
Han viste til at det er satt ned et utvalg som skal se på nettopp hvordan håndtere overvann, hva som er kommunenes ansvar, forsikringsselskapenes ansvar og andres ansvar. I tillegg hvordan alt dette skal finansieres.
-Ja, det er et stort finansielt etterslep, sa statssekretæren, og la til at noen må ta regningen, enten i form av gebyrer eller forsikringspremier.
Ola Elvestuen (V), leder av Energi- og miljøkomiteen på Stortinget og har tidligere ledet Oslo bystyres komité for byutvikling, sa at Oslo har en overvannsplan og nå utarbeider en strategi. Det er gjort store investeringer i Bjørvika, Midgardsormen som renser Akerselva, pluss at byen bygger fordrøyningsbassenger. Oslo gjør investeringer på dette området for rundt 1,3 milliarder kroner.
Oslo har store kunnskaper om dette, og nå kommer erkjennelsen på riksplan, det vil si at staten må være med. Han viste til at det er 50 tettsteder i Norge som er flomutsatt.
Hansteen viste til landets 400 kommuner med svært varierende tilstand og kunnskap. Hun mente at det burde øremerkes finansiering av vann- og avløpsoppgradering. Men dette settes ofte opp mot blant annet barnehageutbygging og eldreomsorg.
-Vi ser ikke problemet til daglig, men opplever det først når det går galt, sa hun.
Elvestuen pekte på at dette må bli en del av byplanleggingen. - Vi kan ikke bare bygge høyere og tettere, men også avsette nok plass til nødvendige grøntarealer.
Diskusjonen i Dagsnytt Atten kom opp med tanken om at vann- og avløp kanskje burde vært med i kommunavalgkampen i år. Men erkjente at dette ikke er det som vil tiltrekke seg mest oppmerksomhet.
-Vann- og avløp er blant kommunenes hemmelige tjenester som ingen snakker om. Men det må være på plass, fordi når det går galt, så merker vi det, sa Elvestuen.
Han tok til orde for at inntekter fra vann- og avløpsgebyrer også må kunne brukes til utvikling av det som skal til over bakken. Det vil igjen gi lavere investeringer under bakken.
Hansteen utfordret departementet og sa at det bør utarbeides en nasjonal plan for vann- og avløp. Statssekretær Lars Andreas Lunde svarte at det er under utarbeidelse nasjonale retningslinjer.
-Kommunene trenger mer kompetanse, poengterte han.
Se Dagsnytt Atten 9. september. Start på 49:00 minutter.
Illustrasjon: Skjermdump/ITBaktuelt
RIF og politikere enig om nytenkning rundt flom og overvann
- RIF har påpekt flere ganger at ledningsnettet er vurdert som svært dårlig, og at det ikke klarer å ta unna de enorme vannmassene som kommer nå. Nå må vi ut av silotenkningen og ulike sektorer samarbeide, sa Liv Kari Skurdal Hansteen i RIF i en NRK-debatt i går.
Denne artikkelen er over 9 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.