– Inlet ble etablert for fem år siden med utgangspunkt i et konkret behov for en nøkkelløsning for to leilighetshoteller. Vi begynte først å se etter eksisterende løsninger, men endte med å utvikle vår egen «all-in-one»-løsning med booking, betaling, reservasjoner, kundekommunikasjon, kvitteringer og mye annet. Det ble etter hvert fryktelig mange baller i luften, samtidig som det allerede fantes andre gode bookingløsninger, men stort sett ikke koblet til adgangssystemer. Dette er et stort problem for sluttkundene, og vi bestemte oss derfor å dyrke integrasjon mot lås og adgangssystemer. Nå fortsetter bookingsystemene, appene og de andre toppsystemene med sitt, men i stedet for å bygge integrasjon mot titalls adgangssystemer, bygger de en integrasjon til oss som håndterer resten, sier Anders Berthling Wisur, medgründer og CTO i Inlet AS. Han presenterte tjenesten på Dørmiljøkonferansen Adgang 2025.
Selskapet er integrert mot Assa Abloy, Axema, Creone, Johnson Controls, Danalock, Dormakaba, EVVA, Livion, Lockifi, Metra, Nimly, Nuki, Ojmar, Paxton, RCO, Salto Systems, Schneider Electric, Systemhouse Solutions, TelKey, Tidomat, Zesec, iLQO, igloohome og fler, samt en rekke booking- og toppsystemer.
Saken fortsetter under bildet:

Slik ser demobenken ut på kontoret til Inlet i Fredrikstad. Der er de over middels opptatt av dører, sikkerhet og adgangskontroll, og at dette skal fungere med alle systemer.
Mange ulike kundegrupper
Han forteller at selskapet leverer løsninger for tilgang til hoteller, sykehus, kommuner, overnatting, kontorlokaler, møterom, badstuer, barnehager, sportsarenaer, utstyrsboder og mye annet.
– Nå deltar vi blant annet i testing av løsninger sammen med Oslonøkkelen på Deichman i Oslo. Ingen av brukerne vet at vi leverer integrasjonen siden appen til Oslonøkkelen kommuniserer via oss til adgangssystemet. Vi ligger mellom appen og adgangssystemet.
– Vi kjente bransjen godt fra før og visste alle snakket om at det ville komme integrasjoner mellom adgangskontrollsystemene og toppsystemene. Samtidig så mange av leverandørene av adgangskontroll at de ikke hadde kompetanse eller kapasitet til å håndtere kommunikasjonen med de som ønsket integrasjon. Vi er eksempelvis en av få teknologipartnere Salto har valgt å samarbeide med i Skandinavia. Det innebærer at Salto slipper å besvare henvendelser på integrasjonen, sier Wisur.
Tilrettelegger for enkel integrasjon
Selskapet har utviklet en kunnskapsbase som beskriver hva som kreves for integrasjon mot adgangssystemene.
– Dokumentasjonen for hvordan man kobler et adgangskontrollsystem til oss er skrevet sammen med låsprodusentene for å gjøre det enkelt å koble seg til de fysiske systemene. Vi vet det er mange adgangssystemer som står på servere hos en IT-avdeling i større organisasjoner, og dermed er god dokumentasjon viktig.
– Integrasjonen fra vår skytjeneste til adgangskontrollsystemet er allerede på plass siden vi bruker den samme, standardiserte integrasjonen for alle kunder. Når løsningen tas i bruk hos kunden, gjenstår det kun å gi tjenesten nettverkstilgang til de relevante serverne. Dette utføres vanligvis av kundens IT-drift eller rådgiver i tett dialog med oss.
– Fordi kunden eier infrastrukturen, ligger ansvaret for brannmurregler og andre sikkerhetsmekanismer hos kunden selv. Vi leverer tydelig dokumentasjon om hvilke porter og protokoller som må åpnes og bistår gjerne under selve konfigurasjonen, men har ikke ansvaret for andres brannmur. Heldigvis, sier han.
Høyt fokus på sikkerhet
Han forteller at tjenesten følger etablerte krypteringsstander og følger Microsoft sine standarder for sikkerhet i Azure.
– Vi jobber med etablerte krypteringsstandarder som SSL og HTTPS og bruker kun leverandørgodkjente integrasjoner og APIer. I tillegg forholder vi oss til standarder og endrer aldri på eksisterende adgangsgrupper eller andre oppsett på et bygg. Dette handler om byggets sikkerhet i forhold til brannplaner og rømningsveier som krever spesiell kunnskap. Vi legger ikke til eller fjerner dører i en adgangsgruppe, men ber heller de som kjenner bygget om å gjøre endringene.
– Den tydeligste sikkerhetsfordelen ligger i muligheten til å følge opp hvem som faktisk får tilgang, og hvor lenge. Spesielt i forbindelse med idrettsarenaer kan det å kunne gi midlertidig adgang og ikke permanente utlånskort, bidra til bedre oversikt og sporbarhet. Erfaring viser at adgangskort fungerer utmerket på et treningssenter helt til kortene begynner å sirkulere mellom flere personer. På samme måte opplever mange kommuner at lånekort forsvinner, og da vet man ikke lenger hvem som opprinnelig fikk dem utlevert, sier Wisur.
God mottakelse i markedet
Han forteller om svært god mottakelse, spesielt i markedene for korttidsutleie.
– Om du ser på skidestinasjoner var det ofte lange køer foran service-husene som delte ut nøkler. I dag skjer dette automatisk med adgangskoder på SMS eller apper. Dette gir naturligvis store tidsbesparelser både for utleier og leietaker. Tjenesten er også populær siden kundene kan «brande» sine egne tjenesten på toppen av oss og leverandøren av adgangskontroll.
Hvordan vil dere utvikle tjenesten videre?
– Vi jobber fortløpende med forbedringer og lanserer en administrasjon- og support-portal som også partnere får tilgang til i løpet av året. Utover dette jobber vi hele tiden med leverandører av adgangskontroll og har allerede flere leverandører, både norske og utenlandske, som vil integreres i løpet av året, avslutter Wisur.