Et nytt initiativ i Construction City Cluster samler nå aktører fra hele verdikjeden for å løse en voksende utfordring: brannsikkerheten i massivtrebygg. Bekymringer fra forsikringsselskaper og reelle hendelser har gjort det klart at kunnskap og praksis må styrkes for å sikre at massivtrebygg holder over tid også etter brann.
Fra fagutfordring til felles prosjekt
Initiativet ble startet av Anders Sandmæl, daglig leder i Brannfag og Fire Protection Academy, etter flere oppdrag på vegne av forsikringsselskaper. Der har han sett hvordan vannskader etter utløste sprinkleranlegg kan skade byggets funksjon og vannskaden kan få en større konsekvens enn selve brannen. Fukt anses som en større risiko enn brann for bygg av massivtre.
– Vi mangler erfaring og kunnskap om hva som faktisk skjer med massivtrebygg etter en brann eller slukking. Samtidig er det et materiale med store fordeler og viktig for å nå bærekraftsmålene, understreker prosjektleder for klima- og miljø i Construction City Cluster, Niklas Pedersen.
En utfordring for hele verdikjeden
Med manglende felles retningslinjer og økende skepsis fra forsikringsselskaper, så Sandmæl behovet for å løfte problemstillingen opp på et høyere nivå. Etter dialog med Construction City Cluster tok det ikke lang tid før idéen fikk fotfeste.
– Når det blir vanskelig å forsikre et bygg i massivtre, får ikke boligkjøpere lån, og eiere får ikke solgt. Det er derfor utfordring som berører eiendomsbesittere, rådgivere, entreprenører, myndigheter og sluttbrukere, og da er det naturlig å løfte dette til et bransjefellesskap, understreker prosjektleder Niklas Pedersen.
Felles læring gir bedre løsninger
Målet er å utvikle konkrete anbefalinger og kunnskapsgrunnlag for hvordan man prosjekterer, bygger og drifter bygg i massivtre med brannsikkerhet og bærekraft i fokus. Over 10 selskaper er allerede med i initiativet.
– Klyngen er en god arena for å få testet ut om dette faktisk har relevans. Det at så mange melder seg på, viser at vi har truffet en nerve, avslutter Sandmæl.