Det nye Byggherrestudiet er nå skreddersydd for både offentlige og private byggherrer, eiendomsutviklere og andre som opptrer i rollen som prosjekteier gjennom en byggeprosess, for å gi en helhetlig forståelse av hva som skal til for å lykkes i rollen som byggherre. Programmet representerer et vesentlig steg for å møte både eiendoms- og byggebransjens økende behov for spesialisert kompetanse, samtidig som det fyller et kritisk kunnskapsrom hvor det etterspørres et mer praktisk, tidseffektivt og bransjenært kompetanseløft.

- Når programmet nå relanseres i ny drakt, er det i hovedsak ledere og spesialister fra eiendoms- og byggebransjen som selv som står for undervisningen – for å dele av beste praksis som er nødvendig for å oppnå høyest mulig verdiskapning gjennom planleggings- og produksjonsfasen av eiendomsutvikling, sier Øystein Ringen-Vatnedalen, arbeidende styreleder i Senter for eiendomsfag.

- Med dette får byggenæringen endelig et helhetlig og bransjenært etterutdanningsprogram som bygger de nødvendige broene mellom eiendomsutvikling og eiendomsforvaltning og -drift, og som alle er vesentlige drivere for verdiskapningen for byggherrer, eiendomsforvaltere, entreprenører og de tilhørende rådgivningsfagene, sier Ringen-Vatnedalen.
 

Ny rolle for Jon Gangdal

Til å lede programmet har Senter for eiendomsfag engasjert Jon Gangdal, som vil dra veksler både fra sine bransjespesifikke erfaringer som kommunikasjonssjef i Bygg21 samt som prosjektleder for en rekke ambisiøse ekspedisjoner i inn- og utland.

Jon har også vært coach og lagbygger for større byggeprosjekter og eiendomsselskaper, blant annet med utgangspunkt i erfaringer fra lederskap og lagarbeid fra et stort antall klatreekspedisjoner i Himalaya.

Bygg21 hadde som mål å finne ut hvordan kostnadsnivået i byggenæringen kan reduseres, gjennom å løfte fram beste praksis. 

Kompetansemessig bindeledd

Programforbedringen om den profesjonelle byggherrerollen blir dermed et strategisk og kompetansemessig bindeledd mellom Eiendomsutviklerstudiet, Eiendomsforvalterstudiet og Driftsstudiet, og vil gjøre det enklere for deltakerne å se både helheten og delene i de mest sentrale verdidriverne for byggenæringen.  

Samlet tar programmene for seg de strategiske og operasjonelle utfordringene som oppstår fra eiendomsprosjektets tidlige fase, gjennom fasen for byggproduksjon, og frem til overleveringen til forvaltning og drift. Denne helhetlige tilnærmingen gir deltakerne verktøyene de trenger for å navigere i alle faser av eiendomsprosjekter, med innsikt og ferdigheter som gjør prosjekteieren i stand til å håndtere et stadig mer krevende samspill av ressurser og krav.

- Med den strategiske sammenkoblingen av disse fire etterutdanningstilbudene har vi satt seg som mål i enda større grad å utfordre og supplere de tradisjonelle akademiske utdanningene – ved å tilby en kompetanseplattfom som er direkte tilpasset bransjens behov for praktisk og anvendbar kunnskap, sier Øystein Ringen-Vatnedalen, arbeidende styreleder i Senter for eiendomsfag.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen:

Som figuren viser, vil den nye kompetanseplattformen ha overgangen fra prosjekt til eiendomsdrift som tematisk fellesnevner, som igjen henger sammen med en økende grad av tverrfaglig kompleksitet i grensesnittene mellom de ulike fagområdene – som krever en mer helhetlig tilnærming til beste praksis.

Faglig organisering

Programinnholdet for Byggherrestudiet består av fem undervisningsmoduler, som følger byggeprosessen slik:

  1. Utvikling av eiendom i byggefase: Forstå og bli fortrolig med nøkkelprosesser og beslutninger for eiendomsutvikling i produksjonsfase, fra idé til ferdigstillelse. Identifisere interne og markedsmessige faktorer som påvirker prosjektets resultater.
  2. Organisering av byggeprosjekter og kontrahering av leverandører: Få innsikt i ulike organisasjonsmodeller og kontraktsformer, samt kunne vurdere og velge hensiktsmessige kontraheringsstrategier for forskjellige prosjekter.
  3. Prosjektering og samhandling: Forstå viktigheten av tverrfaglig samarbeid og kommunikasjon mellom alle aktørene, samt lære om effektive metoder for hvordan du kan oppnå flyt gjennom hele byggeprosessen.
  4. Byggherrens verktøykasse: Her vil du lære om bruksområdene for de viktigste verktøyene og metodene innen prosjektstyring, samhandling, kostnadsberegning, digital planlegging, og hvordan disse kan brukes til å effektivisere utviklingsprosesser i ditt daglige arbeid.
  5. Fra prosjekt til drift: Du vil få kunnskap om hvordan overtakelsesprosesser fungerer, fra sluttkontroll til ferdigbefaring, og forstå hvordan FDV-dokumentasjon og tekniske tester sikrer en sømløs overgang fra prosjekt til drift.

Fullført program kvalifiserer for bransjesertifikatet i byggherrerollen.

Kandidatprofil

- Byggherrestudiet vil gjøre kandidatene bedre rustet og tryggere til å styre utbyggingsprosjekter, med innsikt og ferdigheter som gjør en i stand til å håndtere et stadig mer krevende samspill av ressurser og krav. Med økt kompetanse vil en kunne dekke bredden i faglige gjøremål som til sammen skaper vellykkede og lønnsomme prosesser og resultater, sier Tor-André Grenersen, daglig leder i Senter for eiendomsfag. 

Programmet er velegnet for kandidater som allerede innehar eller aspirerer til stillinger knyttet til den profesjonelle byggherrerollen, herunder som byggherre, eiendomsutvikler, prosjektleder, prosjektutvikler, prosjektsjef, utviklingssjef, HMS- og kvalitetsansvarlig m.fl. Tilsvarende stillinger i kommunale eiendomsorganisasjoner vil også kunne ha stort utbytte av undervisningen, da store deler av rammeverket for verdiskapning er sammenlignbart.

Mye av det faglige innholdet vil også egne seg godt for tilstøtende stillinger i de samme organisasjonene, som salgs- og markedssjef, finans- og økonomiansvarlig, controller samt daglig leder, avdelingsledere og eiere/investorer, som alle er avhengige av helhetsforståelsen for sine egne bidrag.

Også bank- og finansmiljøer, entreprenører og andre rådgiverorganisasjoner som arbeider opp mot eiendomssektoren vil ha mye å vinne på å sette seg dypere inn i de reelle verdidriverne og mekanismene som styrer denne delen av samfunnsutviklingen.

- Eiendom er en bransje hvor det skjer raske endringer, og hvor etterspørselen etter praktisk og spesialisert kunnskap er stor. Med reetableringen av Byggherrestudiet ønsker vi å tilby et program som gir de ferdighetene og den forståelsen som dagens profesjonelle trenger for å ta informerte beslutninger og lykkes i sine prosjekter. Ved å bygge bro mellom de vesentlige verdidriverne eiendomsutvikling og -forvaltning, gir vi deltakerne en helhetlig kompetanse som er avgjørende for å sikre suksess i alle faser av eiendomslivet, sier Tor-André Grenersen avslutningsvis.  

Programside: www.eiendomsfag.no/product/bransjesertifikat-i-byggherrerollen 

Oppstart: 3.-4. mars 2025.