Han er blitt kalt gal professor og synes «teknologinerd» er en hedersbetegnelse. Tommy Hagenes elsker ny teknologi og er overbevist om at det er veien å gå for en mer bærekraftig bygg- og eiendomsbransje.
– Det er ikke bare én løsning på de utfordringene verden står overfor, men ny teknologi har et stort potensial når det gjelder energistyring av bygninger, sier gründer av selskapet Energy Control, Tommy Hagenes.
Etablerte en levende lab
I 2018 flyttet han og hans kone Therese, inn i et slitent kontorbygg på Kokstad i Bergen. Bygget fungerte ikke og store deler stod tomt. Planen til gårdeier var å jevne bygningen med jorden for å sette opp en ny og moderne bygning. Tommy gjorde en avtale med eier, og fikk leie deler av lokalene rimelig i påvente av riving.
– Det var verken flott eller fancy, men her etablerte vi en proptech-lab, hvor vi testet ut mye tenkelig ny teknologi. Teknologien kjørte vi live i bygningen, som dermed ble en levende lab, forteller Hagenes.
Lang historie kort. Teknologien fungerte og bygningen gikk fra å være et dumt bygg uten styring, til å bli et smart bygg hvor gårdeier hadde full kontroll over inneklima og energibruk. Enden på historien er at gårdeier bestemte seg for å ta vare på bygningen og heller gå for en bærekraftig rehabilitering, fremfor å rive, slik planen opprinnelig var.
– Det er dette det handler om. Det handler om å redde bygninger fra å bli revet basert «gode råd» av rådgivere som foreslår en omfattende rehabilitering. Dette koster ofte nesten like mye som å bygge nytt, og ender derfor ofte med at bygningen blir revet. Det må vi slutte med. Det er ikke bærekraftig, det er ikke smart og det er ikke god økonomi for gårdeier, sier Hagenes.
Åpner dører som tidligere ikke fantes
Tommy & Co har nå flyttet videre til Spelhaugen, hvor historien fra Kokstad gjentok seg. Bygningen de flyttet inn i ble rehabilitert for cirka 10 prosent av kostnaden rådgiverne estimerte. Det er nå ikke bare smart, det er også fylt opp med leietakere.
– I 2023 har vi hjulpet flere hundre bygninger med å bli mer energieffektive. De har fått et forlenget liv, til en brøkdel av hva de alternativt ville kostet. Ny teknologi åpner med andre ord dører som tidligere ikke fantes, sier Hagenes.
Energy Control jobber i dag i grenselandet mellom energistyring og eiendomsteknologi. Bakgrunnen er Tommys lange fartstid innen bygningsautomatisering, både som tekniker og avdelingsleder. Han fortsatte sin karriere innen teknisk forvaltning med fokus på teknisk styring, spesielt på energieffektive bygninger. Det var da interessen for proptech og sensorteknologi for alvor dukket opp. Ved å kombinere inngående eiendomsforståelse med bransjeledende teknologikompetanse, er Energy Control i dag i stand til å oppnå betydelige energibesparelser i mange typer bygninger.
– Når vi går inn i bygninger og gjør de grepene vi gjør, så ser vi ofte energibesparelser på 50 prosent. For gårdeierne er investeringen ofte nedbetalt på under ett år, sier Hagenes.
Lab som skaper business
En viktig driver til suksessen, er den levende laben. Den er videreutviklet og blitt til det som i dag heter Proptech Bergen, en cowork for eiendomsteknologi. Coworken er i dag etablert både på Spelhaugen og i Bergen sentrum, i det som er et av sentrums attraktive kontoradresser.
– Vi oppdaget at det var et sug i markedet og at mange ønsket å være med oss på denne reisen. På Spelhaugen ble derfor det rundt 700 kvadratmeter store lokalet raskt fylt opp med spennende selskaper, sier Hagenes.
Han forteller at dominerende teknologiselskaper og enkeltpersoner leier lokaler hos dem.
– Det har skapt et spennende miljø hvor vi ikke bare tester ny teknologi, men hvor nye samarbeid etableres og business skapes, sier Hagenes.
Fra to til åtte
I august i år kunne Tommy fortelle at selskapet vokser. Fra å være et mann- og koneselskap, ansatte han håndplukkede medarbeidere som skal hjelpe til med å ta det neste steget.
– Vi har skapt vårt eget markedssegment. Mange har vært skeptiske til trådløse sensorer og ny teknologi, men vi har nå hjulpet mer enn hundre eiendommer med å oppnå store energibesparelser. Vi ønsker å hjelpe flere, men da bør vi bli større. Det handler om vår evne til å ta og beholde vår posisjon – også som rådgivermiljø, sier Hagenes engasjert og begeistret.
Lær mer av Tommy på konferansen
Bærekraft, teknologi og lønnsom drift 2023
den 2. november på Nasjonal Museet i Oslo
Tommy Hagenes deler svært gjerne sine erfaringer og sin kompetanse. Mer om dette får du på ITB-konferansen «Bærekraft, teknologi og lønnsom drift 2023» den 2. november på Nasjonal Museet i Oslo. Meld deg på i dag – delta i diskusjonene om hvordan oppnå en mer bærekraftig fremtid – innenfor yrkes- og formålsbygg.