Bygget har passivhusstandard og består av to tre etasjers boligfløyer med atriumutforming som åpner seg med innvendig e gårdsrom mot sørvest. Bygget har universell utforming, også for lysanlegget.
Riktig belysning bidrar til trivsel og livskvalitet, og det fremhever samtidig arkitekturen i bygget. Derfor er det viktig å planlegge lysløsningene så tidlig som mulig i prosjekteringen av bygget, forteller arkitektene Kjell Louis Johansen og Petter Kleiven.
-Dette er et avansert bygg på 6 700 kvadratmeter med 60 boenheter og en rekke fellesrom og takterrasser, samt trimrom i kjelleren. Hver etasje har en avdeling med stue og kjøkken. Boligene er romslige og under benkene ved vinduene er det plassert tynne LED-lister for å skape stemningslys.
Linje arkitektur hadde følgende tanker om lys, som de ønsket å virkeliggjøre: De ønsket seg belysning som en integrert del av det arkitektoniske konseptet. Videre ville de ha differensiert belysning tilpasset rom og funksjoner hvor alle byggets brukere ivaretas på en god måte.
-Kravet til passivhus stiller også krav til bevisst håndtering av lys og lyskilder gjennom hele døgnet, forklarer Kleiven.
Fulgte Lyskulturs anbefalinger
- Glamox Luxo Lighthing grep fatt i disse ønskene og laget noen forslag til gode omforente løsninger. Alt lys ble lysberegnet av vår lysdesigner Trine Riiser som fulgte Lyskulturs anbefalinger for ulike romtyper. Sammen med Linje Arkitekter valgte vi armaturer som gir det riktige lyset samtidig som det arkitektoniske og designmessige fremhever bygget. Etter en åpen anbudsrunde fikk vi kontrakten på Gullhella, forteller Morten Dahl Hansen, markedssjef arkitektur i Glamox Luxo Lighting.
-Norconsult i Larvik, med Kristiansen & Bernhard Arkitektur i Tønsberg som interiørarkitekt, ble trukket med i arbeidet. Sammen kom vi frem til gode løsninger for grunnbelysningen. Interiørarkitektene kom med tanker og forslag til det dekorative elementene og det dekorative lyset. Dette tverrfaglige samarbeidet resulterte i en optimal totalløsning, og alle parter bidro til å lage en god beskrivelse, konkluderer han.
-Vi var heldige som kom inn i dette prosjektet fra begynnelsen. Samarbeidet med alle fungerte bra. Erfaringen viser at det er svært viktig å komme inn i slike prosjekter så tidlig som mulig for å skape gode helhetlige løsninger. de omfatter blant annet universell utforming og integrerte tekniske løsninger som er implementert i designet og blir en del av arkitekturen, sier interiørarkitekt Jeanette Bjune, som tidligere jobbet for Kristiansen & Bernhard Arkitekter.
Fargetemperaturer viktig for eldre
- For en interiørarkitekt er det mange hensyn å ta. Lysbehovet varierer mye. Eldre og svaksynte krever bedre lys enn yngre mennesker. Ved riktig lyssetting kan man unngå ulykker og gjøre det lettere å orientere seg. Fargetemperaturer spiller også inn. Det aldrende øyet oppfatter farger mer kalde og dempende enn de faktisk er. Belysningen skal ikke virke blendende. Integrert generell belysning er lettere å holde rent, og det bidrar til et bedre inneklima. Ved bruk av effektbelysning kan man fremheve viktige funksjoner eller interiørdetaljer. Vi synes også det er en fordel at belysningen kan reguleres for å oppnå ønsket atmosfære og stemning, sier Bjune til slutt.
Norconsult har vært totalrådgiver for bygget. Det er en godt isolert bygningskropp og utstyrt med varmepumpe og energibrønner. Byggets tekniske løsninger styres med et moderne SD-anlegg, der all informasjon lagres og gjøres tilgjengelig for kommunen. Hen sikten er å styre de kommunale byggene så effektivt som mulig.
-Gullhella er utstyr med styringssystemet Dali KNX med tanke på mest mulig energisparing. Det er installert dagslysfølere, og lyset dimmes ned for å spare strøm. Samtidig har beboerne mulighet for å styre lysbruken i sine egne rom. I tillegg har bygget et avansert system for kjøling med nattlufting. Samlet bidrar dette til lavt energiforbruk og god driftsøkonomi for bygget, sier Jan-Ole Sten Olsen, avdelingsleder hos Norconsult i Larvik.
Bildet under: Gullhella Bo- og aktivitetssenter i Asker.