Verdens mest miljøvennlige produksjon av solceller skal økes med tigangen. Det skal skje i et lite norsk tettsted.
Innerst i Sognefjorden, ved foten av de bratte Skagastølstindane, skjer et industri-løft basert på satsingsvilje, industriell dyktighet, vannkraft og forskning.
Årdal har alltid vært i forkant av den industrielle og teknologiske utviklingen, sier John Atle Bones, SINTEF-forsker, kybernetiker og solcelle-entusiast til Gemini.no. Bygda er derfor kjent for både vannkraft og aluminiumsproduksjon.
Det er ikke like kjent at industrien i Årdal er i verdenstoppen når det gjelder å produsere monokrystallinsk silisium. Et supermateriale som brukes i praktisk talt all elektronikk, men som i dag også er den viktigste ingrediensen i høyeffektive solceller.
Markedet er i enorm vekst, og utviklingen i bransjen skjer raskt. For å være ledende og holde seg i front satses det mye på kontinuerlig forbedring, forskning og innovasjon, sier Bones.
Nå leder han et av prosjektene som skal bidra til at NorSun i Årdal skal få verdens høyeste produktivitet. Om ryktet holder det det lover, har råvaren fra NorSun på Årdalstangen vakt Tesla-gründer Elon Musks interesse i arbeidet med produktet sun-roof, solkraftverket Musk håper skal bli «allemannseie».
Mer miljøvennlig produksjon av monokrystallinsk silisium, skal den verdenskjente gründeren lete lenge etter: De bratte fjellene her leverer fornybar og utømmelig vannkraft til fabrikken i Årdal. Kraften brukes til å drifte de spesielle ovnene som kalles krystalltrekkere.
Det er inne i ovnene, som holder en temperatur på over 1400 grader celsius, det spesielle krystallet dannes, sier forskeren.
I prosjektet, som har fått navnet ASICO (Advanced Single crystal growth control for high-end photovoltaics), utvikles ny kunnskap og teknologi som skal bidra til å trekke krystaller raskere, og med enda bedre kvalitet. En viktig del av dette er å studere og forstå hvordan ulike parametere påvirker resultatet. En del av prosjektet går på å utvikle algoritmer som beskriver dette matematisk. Når det er gjort kan tallene bli til dataprogram, som igjen kan gi ovnene en hjerne og
evne til å lære.
Solkraftproduksjon - Solceller vokser og vokser
Solcellestrøm er den raskest voksende energiformen i verden, og bidrar stadig mer til fornybar energi i mange land.
Mye av grunnen til det er at markedet etterspør rimelig og fornybar energi, samtidig som solceller i høyt tempo utkonkurrerer andre kraftkilder i større og større deler av verden.
Investeringskostnadene for solstrøm har falt kraftig og virkningsgraden av solcellene økt.
Som en følge av dette jobber flere aktører med å lage såkalte bygningsintegrerte solceller: solceller som er innebygget i enten materialer for tak, fasader, eller i vinduer.
Les hele artikkelen på Gemini.no
......... .
Verd å vite: ITBaktuelt.no er Norges eneste helt dedikerte magasin for ITB-kompetanse, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner
Elementene skal lages på en måte som gjør de enkle å gjenvinne. Illustrasjonsfoto.[/caption]