Denne artikkelen ble første gang publisert på ITBaktuelt 5. mai i år. I månedene etter det er det kommet mange nye lesere til, og vi republiseer artikkelen fordi den er interessant og tidløs.
-Hvordan utarbeider man en beskrivelse av bygg, slik at leverandørene får brukt sin kompetanse?
Spørsmålet går til Jan Myhre, direktør for faglig ressurssenter hos Statsbygg. Og han svarer med en tankerekke:
-Aller først; byggherren kan den aktuelle funksjonen og kjenner brukeren av bygget.
-Deretter vet rådgiverne hvordan funksjonen kan løses.
-Entreprenørene vet hvordan funksjonen skal bygges.
-Og endelig – utstyrsleverandørene vet hvilket utstyr som trengs!
-Da, sier Jan, Myhre, er det viktig å hente kompetansen på riktig sted. Samtidig som man velger riktig kontraktstrategi.
-Som spørsmålet ovenfor påpeker – hvordan skal vi få til dette? er Myhres summering av sin egen tankerekke.
Myhre viser til sin egen arbeidsgiver Statsbygg som gjennomgår både krav- og kontraktdokumenter og de arbeidsmetodene de selv bruker i oppfølgingen, for å få til en bedre leveranse.
Han forklarer at som byggherre får de ofte ikke det de ønsker ut av prosjekteringen. Og da spør man seg: Har dette noe å gjøre med hvilke krav Statsbygg stiller, og måten kravene blir stilt på?
Statsbygg stiller seg selv mange spørsmål, og Myhre lister opp noen av disse.
-Sitter vi for tett på? Følger vi for tett opp? Stiller vi så detaljerte krav at vi i for stor grad ”overtar” ansvaret?
-En annen ting er at vi kanskje stiller så mange krav, både overlappende og motstridene, på ulike måter og steder, at leverandørene ikke greier å følge dem opp. Og er vi da selv i stand til å følge opp?
-Det kan jo være at leverandørene erfarer dette, og at de i realiteten kan se bort fra dem.
Myhre undrer seg også på om de omfattende kravene er et uttrykk for at Statsbygg har for liten tillitt til leverandørene.
-Så vi vurderer hva kan en alternativ tilnærming være den beste, sier Jan Myhrte.
-Vi må erkjenne at nye bygg blir stadig mer komplekse, og da stilles det stadig nye krav til prosjektering og planlegging.
-Dette igjen stiller nye krav til oss som byggherre, innrømmer Myhre.
Han påpeker at direktoratfunksjonen fortsatt preger prosesser og dokumenter, og at krav- og kontraktdokumenter har est ut, med en bakenforliggende holdning om at det er bedre med et krav for mye enn ett for lite.
Dette er noe Statsbygg nå jobber hardt for å endre. Hittil er kravdokumenter nå nede i 10. Tidligere var tallet 76.
-Vi gjør ytterligere kutt i dokumenter, har utviklet kravdatabaser som gir mer fleksibilitet, og vi har fått til en tydeligere kontraktstruktur. Nå jobber vi med forenkling av kontraktdokumentene, sier Myhre.
Myhre er opptatt av hvordan Statsbygg skal følge opp kravene.
-Vi skal gå fra dagens detaljkontroll til morgendagens kvalitetsledelse. Dagens detaljkontroll består i at vi stiller mannsterkt opp ved alle faseoverganger og kontrollerer om leverandørene har gjort det de skal. Og vi setter på tungt med mannskaper underveis for å påse at leverandørene gjør den jobben de skal og på den måten vi mener er riktig.
-Med morgendagens kvalitetsledelse skal vi sikre at leverandøren har forstått funksjonen vi ønsker. Vi skal delta i valg av alternativer utledet av leverandørene. Vi skal ha egen prosjekteringsleder som følger og styrer prosessen fra tidligfase til reklamasjon. Og endelig skal vi ha egne team som deltar i tverrfaglig test, sier Jan Myhre.