Finanseringen og utviklingen av bærekraftige nærings- og formålsbygg er på vei inn i en ny tid. En ny tid som krever ny kompetanse, nye mål og andre tiltak. Kravene til nye og rehabiliterte bygninger er at de skal være klimavennlige ved bygging, i drift og lønnsomme hele veien.
Ny viten og forhold som i økende grad vektlegges er:
Erlend Simonsen, Direktør for Utvikling og digitalisering i DNB Næringseiendom.[/caption]
- Det dreier seg først og fremst om systematisk kartlegging av eksisterende bygningsmasse, brukernes behov og ønsker for fremtiden. Kartleggingen skal vi benytte for å finne de gode og smarte tiltakene. Mange av disse vil være nye eller oppgraderte teknisk installasjoner. Vi ønsker å være i tet innenfor både gode klimaløsninger, bruker tilfredshet og lønnsomhet, sier Erlend Simonsen, Direktør for Utvikling og digitalisering i DNB Næringseiendom.
- Vi har store forventninger til at innføring av smart- og intelligent styring skal gi bruker av bygget mer innsikt om bygget og forbedre eierskapet til energieffektiviseringen. For å gjennomføre kartlegging i konkrete bygninger har vi innledet et samarbeid med Caverion. Vi har begge fortsatt en del å lære når det gjelder metodikk og bruken av nye verktøy. Denne læringen gjør vi sammen, noe som har gitt begeistring og økt utbytte, påpeker Simonsen.
I et av DNB`s pågående prosjekter i Markeveien 1B/1C i Bergen, benytter de metodikken i klassifiseringssystemet SRI for å avdekke hvilke tiltak som gir de beste resultatene. Metodikken ligner mye på standarden NS EN 15232. Denne beskriver hvilken effekt konkrete automatiseringstiltak har på bygningens energieffektivitet.
Men - SRI dreier seg imidlertid om mye mer.
Smart Readiness Indicator SRI
Jørgen Rendum, energiingeniør i Caverion, forteller til ITB Aktuelt at EU-kommisjonen den 30. november 2016 fremmet en endring i bygningsenergidirektivet (engelsk: EPBD Energy Performance of Buildings Directive) som et ledd i arbeidet med å nå målene mot 40 % reduksjon av klimagassutslipp innen 2030 sammenlignet med 1990.
Jørgen Rendum, Energiingeniør i Caverion[/caption]
Endring i direktivet ble formelt publisert i 2018. En av flere endringer i direktivet er utviklingen av en smartindikator (engelsk: SRI Smart Readiness Indicator).
- Smartindikatoren skal øke bevisstheten blant byggeiere og brukerne av bygninger om smarte bygg, og verdien bak bygningsautomasjon og overvåking av tekniske bygningssystemer, sier Rendum.
Smartindikatoren skal brukes til å måle bygningers evne til å utnytte informasjons- og kommunikasjonssystemer for å:


Det er mye å lære innenfor dette området
- Vi er godt i gang med å lære det siste nye om myndighetenes gjeldene, men også fremtidige krav til bærekraft. I tillegg til kundens forventninger til bærekraft og ikke minst om ulike verktøy for å finne de gode løsningene, sier Karl Renaas, avdelingssjef i Caverion.
Karl Renaas, Avdelingssjef i Caverion.[/caption]
- For å bli gode på tekniske løsninger for økt bærekraft må mange av våre ansatte, utover sin tekniske fagkunnskap ha kunnskap om:
- bygningers energieffektivitet
- vedlikehold og forutsigelse av feil
- komfort og brukervennlighet
- helse og trivsel
- tilgjengelighet og arealeffektivitet
- fleksibilitet og gjenbruk
- informasjon til brukere
- energifleksibilitet og lagring


- Forenkle vedlikehold og effektiv drift
- Tilpasse seg brukernes behov, og
- Tilpasse seg situasjonen til energinettet




- EPBD
- Energimerke (ny ordning er under utvikling)
- SRI, Smart Readiness Indicator
- Taksonomi (les mer om dette HER)
- BREEAM
- Norske standarder
- Smart tilrettelegging av Smarte bygg
- Gunstig finansiering ved hjelp av Taksonomi
- Tydelige føringer og kommuniserte mål
- Høy kompetanse i tekniske fag, ledelse inkl. samhandling
- Tilgjengelige Verktøy