- Drømmen er å finne en ide eller et produkt som markedet har behov for. Noe som er levedyktig, smiler Vebjørn Høyland, som har sommerjobb i NTE. Studentene fra Trønder Energi og Powel er enig. Selv om de har bare kort tid igjen av studiene, er ikke hovedfokus å bygge opp kontakter for å få seg en jobb. - Målet er at vi skal komme opp med ideer og løsninger, som kan realiseres eller jobbes videre med av Powel etter at sommeren er over, sier Ellen Wagnild-Antonsen. - Jeg ønsker å lage noe Trønder Energi blir fornøyd med. Samtidig håper jeg å lære masse om sol- og vindenergi, sier Vegard Pedersen. I forbindelse med storsatsningen Summer Innovation School, har Fornybarklygen invitert studenter som har bakgrunn fra flere ulike fagfelt til et to dagers opplæringsprogram i innovasjon, forretningsutvikling, design og teambuilding. Dette for å spisse kompetansen og øke samholdet mellom studentene.

Viktig med tverrfaglig samarbeid

- Studentene kommer fra flere ulike fagretninger. Mange med teknisk bakgrunn, men enkelte også fra design. Det er viktig at de lærer seg å løfte blikket, slik at de kan se ting fra ulike perspektiver, sier Tonje Evanger, som er Chief Design Officer i Powel og styremedlem i Fornybarklyngen. - Samtidig er det et sosialt aspekt med å samle mange studenter på en plass. De blir godt kjent, har det gøy og blir dermed bedre til å samarbeide. Hele 50 studenter deltok på Fornybarklyngen sitt arrangement på Gløshaugen. I tillegg til Fornybarklyngens medlemmer som foredragsholdere, bidro også NTNUs Engage til et innholdsrikt program. Studentene smilte fra øre til øre. - Det er veldig spennende å lære om hvordan innovasjonsprosesser fungerer, sier Vebjørn Høyland, som studerer industriell økonomi ved NTNU.

Mye fokus på design

- Jeg liker at det er mye fokus på design gjennom hele prosessen, sier Ellen Wagnild-Antonsen, som studerer industriell design ved NTNU. Nå venter seks til åtte uker med intens jobbing for sine respektive firma og da med hovedfokus på fornybare løsninger. Fornybarfokuset er et bevisst valg fra næringslivsbedriftene, noe som støttes av opplæringsinstitusjonen, NTNU. - Energi handler i dag mye om innovasjon og fornybare løsninger. For å lykkes med dette, trenger vi ny teknologi og nye forretningsmodeller. Det er derfor avgjørende at både NTNU og næringslivet har fokus på dette, sier Johan Einar Hustad, direktør for NTNU Energi. Han får støtte av energiselskapet Trønder Energi. - Flere av medlemmene i Fornybarklyngen så et behov for at studentene hadde en viss kompetanse innen innovasjon, design og forretningsutvikling. Vi er sikker på at både studentene og vi får mye igjen for dette initiativet, sier Gøril Forbord, senior forretningsutvikler i Trønder Energi.

70 bygg- og energiteknologi-studenter bytter energirådgivning mot gratis kurs

Fra venstre: Sunniva Dehli, Martine Brockstedt Berg og Grete Eiane. Foto: Silje Østerbø.[/caption]