Du vil ikke forvente at det, men dypt inn i fjellene ved Stavanger finner du et av verdens sikreste datasentre som effektivt utnytter det kalde norske klimaet for å holde kundens data avkjølt og kostnadseffektive. Stedet ble opprinnelig konstruert som et NATO-lagringsanlegg for ammunisjon, og utgjorde flere konstruksjonsutfordringer for konsernsjef Tor Kristian Gyland i Green Mountain.
Med forståelse for at de ville jobbe med trange rom, eksisterende strukturer og behov for å installere et pålitelig rørsystem for å avkjøle serverstativene, henvendte Gyland seg til Victaulic - verdensledende innen mekaniske rørfôringssystemer - og entreprenør Sig Halvorsen - for installasjonen av kjølingssystemet for dette ekstremt unike stedet.
Fra lagring av ammunisjon til datalagring
Anlegget i Stavanger ble bygget av NATO i 1964 med kun 3 haller, som fungerte som lagringsplass. I 1994 utvidet NATO anlegget med ytterligere 3 haller som skulle brukes spesielt til lagring av miner og torpedoer. I 2009, da trusselsituasjonen i verden endret seg, hadde NATO ikke lenger bruk for anlegget og bestemte seg for å selge det. Det NATO så som unødvendig, ble Green Mountains gylne mulighet. Stedet skulle bli hjemsted for Green Mountains første datasenter.
Vi åpnet dette anlegget i 2013 med våre tre første kunder. Siden den gang har vi fortsatt å utvikle den etter hvert som vi har vokst. I dag dekker vi 22.000 km² under fjellet og forventer å nå stedets fulle kapasitet i 2023, sa Gyland.
Sikkert og bærekraftig i Stavanger
Entreprenør installerer rørkoblingen.[/caption]
Da de fikk vite om stedet, var det tydelig for Green Mountain at stedet ga flere muligheter som var for gode til å la passere. Konstruksjonsdesignet ville være utfordrende, men forretningspotensialet var stort.
I datasenterbransjen er sikring av data av største betydning, spesielt når formålet med virksomheten er å trygt lagre data for kundene. Green Mountain hadde en visjon om at hvis et fjell kunne holde NATOs våpen trygt, så kunne det også holde et datasenter trygt og sikkert. Og de hadde rett. Ifølge Gyland er Green Mountain et av de sikreste datasentrene i verden i stor grad på grunn av sin beliggenhet i fjellet.
Plasseringen av datasenteret i nærheten av fjorder, med den laveste vannkraftprisen i hele Europa, gjorde at datasenteret kunne operere til en lavere pris og med en bærekraftig kraftkilde. I tillegg var Green Mountain også i stand til å utnytte det kjøligere norske klimaet for å hjelpe deres kjølesystem.
"Vi ligger i nærheten av en fjord, og vannet vi samler inn til kjølesystemet vårt har en konstant temperatur på 8 grader, noe som betyr at vi kan bruke utsiden til å avkjøle datasenteret på innsiden. Så i tillegg til å være det sikreste datasenteret i verden, er det også det mest energieffektive datasenteret i verden. Uttalte Gyland.
Ser etter allsidighet og holdbarhet
CEO i Green Mountain Data Senter, Tor Kristian Gyland.[/caption]
Å designe og installere et rørsystem i en eksisterende struktur er aldri uten utfordringer, men disse utfordringene blir forsterket når strukturen blir omgjort til et datasenter. Med en begrenset gulvplass, som sørget for at systemene var pålitelige og lett vedlikehold bare, prøvde Green Mountain å lete etter et mer effektivt rørskjøtsystem enn sveising eller flensing, i tillegg til et installasjonsprogram som kunne gjøre jobben. Fordi Norge er sterkt involvert i olje- og gassvirksomheten, er sveising en mer vanlig metode for å koble sammen rør i den regionen, men de visste at de ville trenge mer fleksibilitet enn sveising kunne tilby. Evnen til å enkelt utvide anlegget etter hvert som virksomheten ville vokse var viktig, og Victaulic tilbød den ideelle løsningen, deres eneste bekymring var "ville det vare?"
Da vi fikk presentert den mekaniske rørforbindelsesløsningen fra Victaulic i 2012, var det bare naturlig for oss å bruke denne teknologien til rørsystemene våre. Å bruke et system som ikke er sveiset ga oss fleksibiliteten vi trengte og var veldig kostnadsbesparende for oss siden det gjør at vi kan bygge mer i faser. Vi trengte ikke å gjøre forutsetninger om hvor fremtidige dataroller skulle plasseres, og hvor kjølesystemet skulle kjøre; vi er ganske enkelt i stand til å bygge når vi vokser og tilføyer kunder, kommenterer Gyland.
"Den eneste bekymringen vi hadde da vi installerte et rillet system i vårt anlegg var om skjøtene ville vare over tid," fortsatte Gyland. "Men etter å ha operert i nærmere seks år nå, er vi sikre på at dette er en løsning vi vil fortsette å jobbe med, og vi er fornøyde med måten det fungerer her på Green Mountain Data Center."
Utover fleksibiliteten og påliteligheten til Victaulic-løsningene, var Gyland også fornøyd med å samarbeide med et selskap som verdsetter bærekraft slik Green Mountain gjør.
Som et av de mest energieffektive datasentrene i verden er det også tydelig at et av de viktigste prioriteringsområdene for Green Mountain er bærekraft. Å samarbeide med Victaulic, som bruker 90% av resirkulert materiale i sine produksjonsanlegg og gir et system som unngår røyk og gasser som slippes ut ved sveising, gjør at selskapene våre passer godt sammen, bemerket Gyland.
Overvinne installasjonsutfordringer
Frode Horpestad, driftsleder i Sig Halvorsen.[/caption]
Sig Halvorsen er entreprenøren som fikk i oppgave å installere kjølesystemet i Green Mountain-anlegget. De ansatte er kjent med Victaulic-løsningene, spesielt for bruk i datasentre. Frode Horpestad er driftsleder i Sig Halvorsen som jobbet med Green Mountain-installasjonen. Han delte om sin erfaring med Victaulic-produktene og hvor enkelt det var å ta i bruk produktene under installasjonen. Horpestad refererte Victaulic-løsningene som et hjelpemiddel som var sentralt for Sig Halvorsen til å vinne flere prosjekter.
Det er et enkelt system å lære, og det har enkle kontrollmetoder for å sikre at du har en riktig installasjon. Våre ansatte får også tett oppfølging fra Victaulics representanter på byggeplassen om nødvendig - så det har fungert veldig bra. Å bruke en fleksibel og robust teknologi på byggeplassen har mange fordeler, for eksempel ved å installere Victaulic-produkter kan vi bruke det samme mannskapet på alle byggeplasser, og vi trenger ikke sertifiserte sveisere for å skjøte sammen rørene. Å tilby Victaulic-løsninger hjalp oss til og med å vinne noen store prosjekter.
Tatt i betraktning at internett ikke en gang ble oppfunnet før flere år etter at Stavanger NATO-anlegget ble bygget, er det trygt å anta at datidens ingeniører aldri forutså at stedet en dag skulle bli et verdenskjent datasenter. Men som det viser seg, sikkerheten og nærheten til et fjell med nesten ubegrenset vannkraftforsyning og kjølig klima viste seg å være det perfekte stedet