Schneider Electric har lansert konseptet «Electricity 4.0» som de mener er den fjerde fasen innen elektrifisering fra starten og frem til i dag akkurat på samme måte som at industrialiseringen har beveget seg gjennom ulike epoker.
- «Electricity 4.0» handler om hvordan digitalisering og elektrifisering skal spille sammen. Vi trenger digitaliseringen for å kunne gjennomføre elektrifiseringen på en best mulig måte. I disse tider er det viktigere enn noen gang, sier Philippe Delorme som er en av toppsjefene i Schneider Electric.
De har cirka 130.000 ansatte spredt i over 100 land.
Selskapet er verdensledende innen produksjon av løsninger for energi- og ressurseffektivisering, og har også en stor virksomhet i Norge.
Kutter energibruk med 10-30 prosent
Nylig var han i Oslo. Som en forkjemper for elektrisk energi, liker han mye av det han ser her i nord.
- I en fossil motor blir rundt 70 prosent av all energien kastet bort til varmeutvikling og annet i forbrenningsprosessen. Elmotoren derimot, er 95 prosent effektiv. Det er dette som litt forenklet gjør at elektrifisering er den eneste veien. Industrien kan lære mye av elbil-landet Norge, for de kommer til å få akkurat samme effekt ved å bytte fra fossilt brennstoff til elektrisitet, forklarer Delorme.
Philippe Delorme er også svært opptatt av at Europa er altfor avhengige av olje og gass.
- 70 prosent av energien vi bruker i Europa kommer fra disse fossile kildene. 20 prosent av denne energien kom fra Russland, og det tror jeg vi kan si sikkert: Den delen kommer ikke tilbake. Og gassen og oljen fra for eksempel Norge, Qatar eller USA er ikke på langt nær nok til å fylle gapet på 20 prosent energimangel, understreker han.
- Hva mener du er løsningen?
- Vi må gjennom en «detox» fra olje og gass. Vi har rett og slett ikke noe annet valg, og det skyldes altså både tilgangen og prisene, sier Delorme og fortsetter: - Det er en ting vi kan gjøre, og det er energieffektivisering. Vi i Schneider klarer å kutte 10 til 30 prosent av energibruken i en bygning, det være seg hotell, kontor, industribygg eller kjøpesenter.
Offentlig sektor
Delorme sammenligner energieffektivisering med en hurtigvirkende slankekur:
- Problemet her er jo at vi ikke har mange år på å finne en god løsning. Vi kan jobbe med å få mer energi fra grønne kilder som sol, vind, hydrogen og bygge nye atomkraftverk. Men dette tar tid. Lang tid. Å få på plass et styringssystem for oppvarming, ventilasjon og kjøling i en bygning tar noen ganger bare få uker, i høyden noen måneder, sier han.
Delorme kommer selv fra en reise til Helsinki og nevner et eksempel fra vår nordiske nabo.
- Jeg besøkte kjøpesenteret City Con da jeg var der nå. Der brukes det teknologi som gjør at energibruken er 50 prosent lavere enn på sammenlignbare sentre. Det er et voldsomt stort kutt!
- Norge har en stor offentlig sektor, og ulike offentlige virksomheter er faktisk landets største leietaker av bygg.
Kan det hjelpe at det offentlige Norge stiller strengere krav når de skal leie lokaler eller kontorer?
Kan miste industrien
- Ja, absolutt. Det offentlige kan være en rollemodell. Men også private investorer må på banen, det er en miks av offentlig og privat som må til. Når det gjelder privat kapital, så finner jo den veien dit det er høyest avkastning. I mange tilfeller betyr energieffektiviseringen høyere avkastning. Tenk deg hvis du driver et hotell og finner ut at du kan kutte 20 prosent av energikostnadene ved å montere solcellepaneler på taket. Det gjør det lettere å bli med på slankekuren, fremholder Delorme.
- Hva med private hjem?
- La meg si det slik: Det hjelper ikke å skifte til sparelyspærer i stua for å få bukt med Europas energimangel. Det er i bygninger og i industrien at et skifte virkelig vil monne.
- Hva synes du om strømstøtteordninger?
- Det kan nok være bra for politikere som vil bli gjenvalgt. Men husk at heller ikke dette løser problemet med at vi mangler mye energi. Politikerne har et valg. Det er bedre å investere i fremtiden enn å subsidiere.
- Hva blir konsekvensene om Norge og Europa ikke investerer i fremtiden slik du skisserer?
- Europa kan i verste fall miste industrien. Tenk deg Tyskland, for eksempel, uten industri. Følgene kan bli massearbeidsledighet og opptøyer. Noe som igjen kan bane vei for populistiske politikere. Dette er virkelig alvor, sier Philippe Delorme i Schneider Electric.
Konserndirektør i Schneider Electric AS, Philippe Delorme, som leder hele Europa, besøkte nylig Norge Under hans opphold delte han synspunkter om energieffektivisering som en «detox»-kur fra olje og gass og pekte på de katastrofale konsekvensene av manglende satsning på det. Han kommenterte også strømstøtteordningen.
Energieffektivisering er en hurtigvirkende slankekur
Den beste løsningen for på kort sikt å minke avhengigheten av olje og gass, er energieffektivisering. Energien Europa har fått fra Russland, vil ikke komme tilbake i overskuelig fremtid, sier konserndirektør for Europa Philippe Delorme i Schneider Electric.