– Unloc ble etablert med et ønske om å bli kvitt fysiske nøkler, fordi vi vet at de skaper friksjon i hverdagen til millioner av mennesker. Heldigvis finnes det et enormt potensial i adgangssystemene dersom man aggregerer de på en åpen plattform. Først da kan man åpne dører for alle, overalt, sier Jesper Vik, Head of Sales i Unloc.app. Han presenterte selskapets tjenester på Dørmiljøkonferansen Adgang 2025.

Det norske teknologiselskapet ble etablert i 2017 og utvikler et økosystem basert på digitale nøkler på tvers av bransjer. Selskapet har den senere tiden inngått flere avtaler med ulike boligbyggelag, eiendomsforvaltere, logistikkselskaper og tjenestetilbydere.

Samarbeider med tradisjonelle leverandører

Han forteller at selskapet er opptatt av samarbeid med tradisjonelle leverandører av adgangskontroll.

– Mange tror at innovasjon må være disruptiv, men vår tilnærming handler heller om evolusjon. Vi samarbeider derfor med alle verdens leverandører av adgangssystemer med et felles mål om å skape en nøkkelfri hverdag. Unloc fungerer altså som et tillegg til eksisterende adgangssystemer, som betyr at man kan benytte de låsene man allerede har.

– Den største gevinsten med en åpen plattform som Unloc er at alle kan benytte seg av den. Slik som Vipps har gjort det enkelt å sende penger til hverandre, gjør Unloc det enkelt å dele nøkler med hverandre. Denne evolusjonen er strengt nødvendig for å forenkle folks hverdag, sier han.

Stadig mer utbredt

Vik forteller at mobilnøkler er blitt standard for de fleste boligutviklere og eiendomsforvaltere i hele Norge.

– Flere enn 200 000 nordmenn åpner nå dører med Unloc, og vi ser at overgangen til mobilnøkler akselererer også i kontorer og annen næringseiendom. 

– Ved Mølleparken i Oslo benytter eksempelvis Ragde Eiendom mobilnøkler i en klynge kontorbygg på over 100 000 kvadratmeter. Der får mer enn 5000 brukerne tilgang til fellesområder på tvers av byggene så de kan benytte sykkelparkering, kantiner og treningssenter uavhengig av hvilket bygg de har kontorer i. Et annet eksempel er Selvaag Eiendom som benytter mobilnøkler i hele sin eiendomsportefølje for handel, kontor og servering, sier Vik.

Strenge krav til sikkerhet

Kris Riise, grunnlegger av selskapet, forteller at stadig mer avanserte trusler gjør at de tar teknisk sikkerhet og databeskyttelse svært alvorlig. 

– Vi er først om fremst opptatt av å ha tydelige rutiner, organisering og opplæring blant ansatte. Vår tilnærming er helhetlig og basert på anerkjente standarder anbefalt for løsninger som håndterer sensitive data og forretningskritiske funksjoner. 

– I tillegg er Unloc-plattformen utviklet på moderne skyløsninger og benytter OAuth 2.0 med sikre tokens for API-tilgang, mens det i native apps benyttes SMS-basert autentisering kombinert med tidsbegrenset token-fornyelse. All sensitiv informasjon på mobilenhetene, som digitale nøkler og brukerdata, overføres og lagres kryptert.

– For å forebygge dataangrep benytter vi tjenester som Cloudflare for beskyttelse mot DDoS-angrep og misbruk. Våre databaser håndteres av verktøy i Google Cloud med diverse robuste backup- og recovery-løsninger for å minimere risikoen for tap ved eventuelle angrep, inkludert ransomware.

– Vi følger prinsippet om minste privilegium hvor ansatte kun får tilgang til det de behøver, og enkelte privilegerte handlinger kun kan utføres ved å midlertidig heve rettigheter i én time av gangen. I tillegg må alle ansatte bruke tofaktorautentisering på alle arbeidsrelaterte kontoer, benytte kryptert harddisk på arbeidsmaskinene, samt sikre enhetene med passord eller biometrisk lås.

– Vi satser på kontinuerlig opplæring, særlig innen phishing og sikker håndtering av data, og har rutiner og prosedyrer som skal redusere menneskelige feil. I tillegg gjennomfører vi jevnlige eksterne sikkerhetsrevisjoner og penetrasjonstester med spesialiserte aktører for å avdekke sårbarheter og styrke systemene våre ytterligere, sier Riise.

Ser stort potensial

Han peker på prinsippet om en åpen plattform som svært viktig for selskapet.

– Vi kommer til å fortsette å bidra til bransjen med diverse APIer, SDKer, firmware og åpen kildekode. Vi mener det finnes et enormt potensial i adgangssystemer, og vår jobb er å utvikle brukervennlige verktøy som skaper verdi for brukerne og som fjerner behovet for manuelt arbeid. 

– For å drive evolusjonen videre forutsetter det at bransjen samles og utvikler løsninger for fremtiden, noe vi skal bidra til, avslutter Riise.