– Dreggsallmenningen 10-12 har gått fra brunt til grønt. Bygget er løftet flere energikarakterer, fra en svak G til en svært sterk B, og på deler av bygget til og med til en A, sier styreleder og sivilingeniør, Atle Sundal.

Dreggsallmenningen 10-12 er et bygg fra 70-tallet, sentralt beliggende ved Bryggen. Nå har bygget vært gjennom en omfattende, men likevel bærekraftig rehabilitering. I løpet av rehabiliteringsprosessen har byggets energibruk blitt redusert til 100 kWh per kvadratmeter per år, mot 270 kWh før rehabiliteringen.

– Det er en energiforbedring på cirka 60 prosent, sier Sundal som gjennom årene har vært med på en rekke rehabiliteringsprosjekter.
Han mener tilnærmingen de har valgt for Dreggsallmenningen 10-12 er svært hensiktsmessig også når det gjelder økonomi.

– Vi har holdt oss til budsjettene, som ifølge beregningene var 10-15 prosent lavere enn ved å kjøre dette som et mer tradisjonelt rehabiliteringsprosjekt. Det som imidlertid er viktigere, er at vi har tatt vare på og ombrukt veldig mye av eksisterende materialer. Selv om det gjerne tar litt mer tid, så sparer vi både penger og miljø ved en slik tilnærming. Det har vært viktig for oss, sier Sundal.

Bygget ved Bryggen har vært LINK Arkitekturs kontorer i over 20 år. Da selskapet vurderte lokaler for fremtiden, bestemte de seg for å bruke egne lokaler som en pilot for bærekraftig rehabilitering.

– Vi ønsket å etablere en ny tilnærming for hvordan eksisterende bygg kan holde seg aktuelle ved å gjennomgå en bærekraftig rehabilitering, sier, sier Håkon Iversen, leder LINK Arkitektur i Bergen, som er arkitektselskapet bak prosjektet og leietaker i bygget.

Det grepet som bidrar mest til det store hoppet i byggets energikarakter, er de betydelige energioppgraderingene som er gjort. Byggets fasade mot nordvest er etterisolert og har fått nye vinduer. I tillegg er bygget utrustet med nytt varme- og ventilasjonssystem, samt varmepumpe og solceller på taket.

– Vi har fått inn nye ventilasjonsaggregater, samt en varmepumpe som bidrar med vannbåren varme via radiatorer og kjøling via ventilasjonsanlegget. På taket har vi fått solceller og varmepumpen er plassert der, sier Sundal.

De forbedringene som nå er gjort med bygget, har vært avgjørende, ikke bare for LINK Arkitektur, men også for huseier. Nye EU-krav ville nemlig gjort det krevende å leie ut bygget som før oppgraderingene hadde et energiforbruk som ville fått mange til å sove dårlig om natten.

Utviklingssjef 2050 i LINK Arkitektur, Katharina Th. Bramslev, forteller at EUs nye rapporteringsdirektiv, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) innebærer at antallet selskaper som må rapportere på egen bærekraft fremover vil øke betydelig.

– Mens dette i dag gjelder bare de største selskapene, blant annet LINK Arkitektur, så vil antallet rapporteringspliktige selskaper allerede i år øke til minst 1500. Disse må nå begynne å dokumentere og rapportere hvordan de påvirker omgivelsene i forhold til bærekraft og hvordan dette påvirker virksomheten. For veldig mange selskaper er drift av eget kontor en av de absolutt største miljøpåvirkninger de har, og for disse vil det å velge grønne kontorlokaler bli stadig viktigere, sier Bramslev.

Hun tror derfor kampen om grønne kontorlokaler kommer til å bli betydelig hardere fremover.

– Globale analyser viser at etterspørselen etter miljøbygg kan bli to-tre ganger større enn tilbudet, også i Norge. Når leietakerne ser hvordan EU-rapporteringskrav påvirker dem, vil gode miljøbygg bli svært etterspurt. De grepene som nå er gjort i Dreggsalmenningen 10-12 er derfor ikke bare gode miljøvalg, det er også grep som vil sikre byggets attraktivitet i leiemarkedet, sier Bramslev.