– Byggene våre blir stadig mer kompliserte, noe som gir et økende behov for kompetente byggdriftere. Som én av landets største eiendomsdriftere, er det derfor en del av vårt samfunnsansvar å bidra til at flere tar denne utdanningen, men også å sikre at det er nok tilgjengelige lærlingeplasser. Ved å bli godkjent lærebedrift tar vi nå vår del av dette ansvaret, sier daglig leder i Malling & Co Eiendomsdrift, Albregt Moltumyr.

Han forteller at de for noen år siden startet med å tilby etterutdanning for egne vaktmestere.

– De som er kvalifiserte får tilbud om en utdanning som leder frem til fagbrev som Byggdrifter. Vi ser at dette gir store verdier, både for den enkelte, men også for oss og våre kunder. Nå tar vi dette et skritt videre og satser på lærlinger i tillegg, sier Moltumyr.

En del av en rekrutteringsstrategi

Malling & Co Eiendomsdrift har ett av landets største miljøer for drift og optimalisering av bygg. Til sammen har Malling rundt 80 driftere som hver dag sørger for at hvert enkelt bygg i porteføljen av eiendommer fungerer som de skal. 

– Vi har kanskje Oslos mest spennende portefølje av bygg, fra storslåtte kontorbygg til spennende lager- og industribygg. Bredden i porteføljen er enorm, noe som gjør oss til et spennende og lærerikt sted å være lærling, sier Moltumyr.

Det er flere veier til mål for å bli byggdrifter, men lærlingeløpet innebærer at man går ett år på skole, før man så er tre år som lærling i bedrift.  

– Som lærebedrift har vi et stort ansvar for å sørge for at lærlingene får den opplæringen de trenger. Dette er viktig for lærlingene, men det er vel så viktig for oss. Målet er selvsagt at de som begynner som lærlinger, fortsetter hos oss etter endt læretid. Dette er en del av vår rekrutteringsstrategi, sier Moltumyr.

Han forteller at de i oppstarten ser for seg å ansette to lærlinger og at disse i førsteomgang vil være i Oslo. 
– Vi starter forsiktig, og bygger stein på stein slik vi har god erfaring med. Etter hvert som vi får mer erfaring med å være lærebedrift, så ser vi for oss å utvide med flere lærlingestillinger og kanskje utvider vi til både Bergen, Stavanger og Drammen, sier Moltumyr.

Et miljø hvor fag settes i førersetet

Det er avdelingsleder Eiendomsdrift, Siv Edvardsen, og byggdrifter, Brian Fugl Kolseth, som skal stå for den daglige oppfølgingen av de nye lærlingene. 
– Vi gleder oss. Utfordringen er selvsagt å få fatt i lærlingene. Det er ikke så mange som tar byggdrifterutdanning og de få som finnes er attraktive. Som ny lærebedrift kommer vi derfor til å legge en del ressurser i å gjøre det kjent at Malling nå er et nytt og godt alternativ, sier Siv Edvardsen. 

Hun forteller at ett av tiltakene er å besøke skolene med byggdrifterlinjer. Samtidig oppfordrer hun de som kunne tenke seg lærlingeplass å ta direkte kontakt. 
– Hos oss blir man en del av et miljø hvor fag og etterutdanning settes i førersetet. I tillegg gjør det store miljøet vårt at karrieremuligheter er gode. Vi mener derfor selv at vi er et attraktivt sted å være lærling, sier Edvardsen.

En fremtidsrettet jobb

Byggdrifter, Brian Fugl Kolseth, forteller at det å drifte et bygg er en både spennende og utfordrende jobb. 
– Behovet for denne kompetansen er stort og vi håper derfor at flere vil ta denne utdanningen fremover, sier Fugl Kolseth, som forteller at det som kanskje kjennetegner dagens eiendomsdrift mest, er det tiltagende teknologifokuset. 

– Å drifte et bygg krever i dag betydelig med teknisk innsikt. Avanserte løsninger knyttet til både ventilasjon, varme og generell styring av byggene krever en kompetanse som bare for noen år siden var utenkelig, sier Fugl Kolseth.

Han er fortsatt mye ute i byggene og løser små og store problemer, men stadig mer gjøres altså via PC. 
– Våre nye lærlinger er derfor garantere en spennende og variert hverdag, hvor praktiske arbeidsoppgaver og ny teknologi går hånd i hånd. Det som også er viktig å notere seg, er at stadig flere arbeidsgivere i økende grad etterspør byggdrifterkompetanse. En utdanning som byggdrifter er derfor en fremtidsrettet utdanning, sier Fugl Kolseth.