I likhet med mange konkurrenter har Systemair hittil levert ventilasjonsaggregat med kjøling basert på kuldemediet R410A. Det er på vei ut på grunn av høy GWP-verdi (globalt oppvarmingspotensial). I flere typer DX-anlegg blir dette kuldemediet forbudt allerede fra 2027

Mye usikkerhet rundt alternativer

Hva kommer i stedet? Systemair får en del spørsmål om det fra sine kunder. 

– Det er mye usikkerhet rundt dette, og f-gass-forordningen er ganske diffus for ventilasjonsbransjen sin del, mener Brodawski. Blant annet kan DX-anlegg defineres som ulike produktgrupper med ulike krav i forordningen.

– Foreløpig finnes det ikke ferdige løsninger med integrert varmepumpe basert på naturlige kuldemedier, slik jeg har forstått det. Inntil det er på plass, vil jeg tro at HFO – som har lavere GWP – blir et mellomsteg, sier Brodawski. 

Lanserer nytt produkt med HFO

Systemair satser i første omgang på dette mellomsteget. 

– Vi lanserte ventilasjonsaggregater med integrerte varmepumper med R454B på ISH-messen i Frankfurt denne uka, opplyser Brodawski. Han presiserer at Systemair Norge er et salgsselskap som ikke selv utvikler løsninger for kjøling. 

– Vi er et av de største datterselskapene, så vi har påvirkningskraft til de miljøene i Systemair som utvikler produktene vi trenger, sier han. 

Vanskelig på kort sikt, opplagt på lang sikt

Hvilke alternativer byggherrer etterspør, varierer foreløpig. Oslobygg har for eksempel valgt å kreve naturlige kuldemedier i sine prosjekter, mens andre byggherrer satser på HFO. (Hydrofluorolefiner, fjerde generasjon syntetiske kuldemedier). 

– Så det er litt vanskelig å ha svaret klart. Men løsningen på sikt er helt sikkert naturlige kuldemedier som propan, CO2 eller ammoniakk – det vil være positivt for miljøet, understreker Brodawski.

Flere bransjer kan kapre DX-markedet

Løsningene for DX-kjøling kan komme fra flere hold, ikke minst kjølebransjen, tror Brodawski. Som eksempel nevner han VRF-systemer som bruker varmepumper til oppvarming og kjølig. 

– Dette er et gigantisk marked, basert på produkter med høy GWP-kuldemedier. Så disse systemene kan ikke fortsette med samme løsning. Jeg vil jo tro at de store produsentene, som Daikin og Mitsubishi, jobber med alternativer som kan gå på bekostning av ventilasjonsentreprenørenes marked, sier Brodawski. Men da må vi ikke glemme at ventilasjon er mer enn bare energi og varme og kjøling – hovedpoenget med ventilasjon er å bytte ut luft, tilføre filtrert frisk uteluft og å skape et godt inneklima. 

Viktig å følge med

Systemair ser en mulighet for at integrerte DX-maskiner i ventilasjonssystemer kan forsvinne på sikt. 

– Vi tenker på det og følger med, blant annet i europeiske og globale bransjeorganisasjoner. Det vil være risikosport å lukke øynene og ikke følge med på hva som skjer og ha en mening rundt det. Da tror jeg ikke man er til stede om få år – jeg støtter VKEs Espen Rønning i det, sier han.